Management of investment processes on Finnish farms - Mattila, Timo; Manninen, Marja; Rikkonen, Pasi; Kymäläinen, Hanna-Riitta (MTT Agrifood Research Finland, 2008)
Maatalouden rakennemuutos edellyttää tiloilta jatkuvia investointeja tuotantovälineisiin. Tilan talouden ja toiminnan kannalta olisi tärkeää, että nämä investoinnit myös onnistuisivat mahdollisimman hyvin. Tässä tutkimuksessa selvitettiin suomalaisille kirjanpitotiloille tehdyn kysely- ja haastattelututkimuksen avulla investointiprosessin vaiheita ja niiden vaativuutta. Lisäksi kartoitettiin viljelijöiden tiedonhankintatapoja ja heidän käsitystään investointien onnistumisesta. Tutkimuksen mukaan kotieläinrakennukset koettiin investoinneista vaativimmiksi. Investointien suunnittelua pidettiin toteuttamista vaikeampana, ja eri vaihtoehtojen vertailu katsottiin kysytyistä vaiheista kaikkein vaativimmaksi. Viljelijät hankkivat tietoa investointikohteista monin tavoin ennen päätöksentekoa. Varsinkin asiakkaiden näkemykset ja toisten viljelijöiden kokemukset olivat arvostettuja lähteitä. Uudentyyppisistä ratkaisuista ja niiden yksityiskohdista sekä toimivuudesta omalla tilalla oli kuitenkin usein vaikea saada tietoa. Tavarantoimittajien antamaan informaatioon taas tuli viljelijöiden mielestä suhtautua kriittisesti. Päätöksenteon tueksi tehtiin erilaisia laskelmia, mutta laadulliset tekijät olivat siitä huolimatta valinnassa ratkaisevia. Suuret perusratkaisut tehtiin suhteellisen varhain, ja niiden yksityiskohtia hiottiin ja vertailtiin kauan. Viljelijät olivat tekemiinsä investointeihin keskimäärin tyytyväisiä. Tyytyväisyyttä tuottivat viljelijöiden mukaan erityisesti työolojen paraneminen ja työn määrän väheneminen, joten laadulliset tekijät nousivat myös investoinnin onnistumista arvioitaessa taloudellisten tekijöiden rinnalle.

Structural change in agriculture means a continuous need for investing in farm production. It is essential for the sustainable operations and the economy of the farm that such investments are successful. In this research, different stages of the investment process of farms were studied as well as the use of information and the success perceived during the investment process. The study was carried out with mail surveys and telephone interviews on the Finnish Farm Accountancy Data Network (FADN) farms. The most challenging investments were in animal husbandry buildings and, as to these investments, the comparison of alternatives was the most challenging stage. For most investments, the planning phase was considered more challenging than the implementation. Before making the decision, farmers acquired information from many sources, of which the opinion of the main customer and the experiences of fellow farmers were the most valued. Some of the products considered were so new on the market that it was not easy to get adequate information and, furthermore, the information given by suppliers was not always accurate. Decision-making was supported by calculations, but qualitative factors had a dominating role. Large basic decisions were made relatively quickly, while details needed a longer time to process. In general, farm managers were satisfied with their investments. Improvements in work quality and quantity were especially mentioned and generally qualitative factors were the ones first in mind when evaluating the successfulness of the investment.
Keywords: Ma; Investment process; decision-making; buying behaviour; farm management