Politiikkasuositus: Yhdenmukaiset elinkaariarvioinnit luovat luotettavan perustan kestävälle ruoan tuotannolle ja kulutukselle - Kettunen, Marita; Lehtilä, Anniina; Heusala, Hannele; Hietala, Sanna; Silvenius, Frans; Tuomisto, Hanna; Usva, Kirsi; Katajajuuri, Juha-Matti (Luonnonvarakeskus, 2025)
Ruoankulutuksen ympäristökestävyyttä voidaan edistää vain, jos saatavilla on vertailukelpoista tietoa koko tuotantoketjusta. Elinkaariarviointi (LCA) on hyödyllinen työkalu ympäristövaikutusten mittaamiseen. Sillä voidaan arvioida tuotteiden koko elinkaaren aikaisia ympäristövaikutuksia eli ympäristöjalanjälkiä. Nykyisin käytössä olevien vaihtelevien LCA-menetelmien haasteena on, että ne eivät tuota vertailukelpoisia tuloksia. Luonnonvarakeskus (Luke) on julkaissut uuden kansallisen ohjeistuksen elinkaariarvioinnin menetelmien yhdenmukaistamiseksi perustuen eurooppalaiseen laskentaohjeeseen.
Keywords: LCA-arviointi; elintarvikkeet; elinkaariarvio