Antibioottiset lisäaineet jäävät pois sianrehuista - mitä tilalle? - Siljander-Rasi, Hilkka (Hämeen Maaseutukeskus, 1999)
Keinoja antiboiootittomaan ruokintaan on olemassa. Siankasvattajan omien toimintatapojen merkitys korostuu. Seuraavassa kymmenen kohdan lista lyhykäisyydessään rehuantibiooteista eroon pyrkiville 1) Kartoita sikalan tautitilanne, 2) Suosi ryhmäporsitusta, 3) Paranna porsaiden lähiympäristöä, 4) Varmista porsaiden raudan saanti, 5) Käytä porsasrehua, jonka valkuaispitoisuus on kohtuullinen ja raaka-aineet hyvin sulavia, 6) Rajoita rehua vieroituksen jälkeen, 7) Lisää rehuun orgaanisia happoja, 8) Probioottilisäys, 9) Jos ripulia esiintyy, hoida se asianmukaisesti, 10) Seuraa ammattilehtiä/neuvontaa.
Keywords: Ko; lisäaineeton rehu; ympäristötekijät; porsaat; sika; rehut; ripuli; hoito