Kasvupaikan merkitys käyttösiementuotannossa - Kuisma, Paavo (Maatalouden tutkimuskeskus, 2000)
Tutkimuksessa selvitettiin perunan käyttösiemenen tuotantoympäristön vaikutuksia siemenarvoon ja seuraavan kasvukauden kasvumalliin. Käyttösiemen viljeltiin Lammilla (etelä), Lapualla (Etelä-Pohjanmaa) ja Tyrnävällä (Pohjois-Pohjanmaa). Kenttäkokeet olivat Lammilla Perunantutkimuslaitoksessa (PETLA), Ylistarossa MTT:n Etelä-Pohjanmaan tutkimusasemalla (EPO) ja Ruukissa MTT:n Pohjois-Pohjanmaan tutkimusasemalla (PPO). Varsinkin Lammilla ja Ruukissa tuli selvästi esille, että Pohjois-Pohjanmaan siementuotantoalueelta tuleva siemenperuna on kasvu- ja sato-ominaisuuksiltaan vertailukelpoista etelämpänä tuotetun käyttösiemenen kanssa. Toisaalta tutkimus osoitti, että varsinkin Etelä-Pohjanmaalla voidaan tuottaa paikallisesti oma käyttösiementarve. Siirtämällä suurempi osa käyttösiemenviljelystä loppukäyttäjien lähelle turvattaisiin siemenperunatuotannon suojavyöhykkeen (High Grade -alue) edellytykset säilyä kanta-aineistoksi käytettävien perussiemenluokkien turvallisena tuotantoalueena.
Keywords: Ka; peruna; siemenperuna; tuotantoympäristö; sato; viljelyarvo