Männyn ravinnetilan pitkäaikainen vaihtelu ojitetuilla rämeillä - koesarjan esittely ja alustavia tuloksia - Moilanen, Mikko; Hytönen, Jyrki (Finnish Forest Research Institute, 2014)
Tutkimustieto ojitusaluemetsien ravinnetilan luontaisesta muutoksesta ja ravinnevarojen riittävyydestä pitkällä aikavälillä on vähäinen. Suometsien ravinnetilaa ja kasvukykyä voidaan seurata pitkäaikaisillamaastokokeilla. Vuosittaisilla mittauksilla ja analyyseillä puiden ravinnetilan ojituksen tai lannoituksen jälkeiset ajalliset muutokset voidaan erottaa muiden kasvupaikka- ja ympäristötekijöiden (mm. sääolot) aiheuttamista muutoksista. Parhaiten tämä toteutuu, kun ravinnemääritykset tehdään samoissa metsiköissä jopa samoissa puuyksilöissä usean vuosikymmenen ajan.Metsäntutkimuslaitos perusti vuosina 1999 2000 ojitusaluemetsiin kenttäkoesarjan, jossa seurataanpuiden ravinnetilan vaihtelua ja selvitetään ravinnetilaan pitkällä aikavälillä vaikuttavia puusto-,kasvupaikka- ja ympäristötekijöitä. Seitsemässä puolukkaturvekankaan (PtkgII) metsikössä tarkastellaan alueellisuuden, kasvukauden aikaisten säätekijöiden ja lannoituksen vaikutusta männyn neulastenravinnepitoisuuksiin ja puiden kasvuun. Koemetsiköistä eteläisin sijaitsee Parkanossa ja pohjoisin Kolarissa. Puiden ravinnetilan kehitystä on tarkoitus seurata päätehakkuuseen saakka noin vuoteen2030. Harvennushakkuut ja kunnostusojitukset ajoitetaan yhtäaikaisiksi kaikissa metsiköissä. Tavoitteena on selvittää ravinnetilan vaihteluun vaikuttavia tekijöitä, kun puusto ikääntyy jaturvekasvualustan ominaisuudet muuttuvat vähitellen. Pitkä aikasarja mahdollistaa myös ilmastomuutoksen vaikutuksen tarkastelun. Tässä työraportissa esitellään tulokset turpeen ravinnevaroista sekä puuston ravinnetilan ja kasvun vaihtelusta koesarjan perustamisen jälkeisellä ensimmäisellä 10-vuotisjaksollaTulosten mukaan kasvupaikan ravinnevarat ja puiden ravinnetila vaihtelevat samankin turvekangastyypin sisällä huomattavasti. Osalla tämän koesarjan metsiköistä puiden ravinnetila on tyydyttävä ja näyttää säilyvän sellaisena koko puuston kasvatusajan. Osassa metsiköistä esiintyi ravinnepuutoksia ja ravinteiden epätasapainoa. Näillä kohteilla lannoitus lisäsi puuston kasvua jakunnostuslannoitus näyttää välttämättömältä toimenpiteeltä puuston tasapainoiseen kehityksen turvaamiseksi.
Taitto: Irene Murtovaara/Metla Oulu
Keywords: lannoitus; ravinnepuutokset; ravinnevarat; suometsät