Mycorrhization of micropropagated mature wild cherry (Prunus avium L.) and common ash (Fraxinus excelsior L.) - Lovato, Paulo E.; Hammatt, Neil; Gianinazzi-Pearson, Vivienne; Gianinazzi, Silvio (Agricultural Research Centre of Finland, 1994)
Imeläkirsikan (Prunus avium L.) ja saarnen (Fraxinus excelsior L.) mikrolisättyihin pikkutaimiin siirrostettiin arbuskelimykorritsasieniä karaistumisvaiheen aikana. Karaistuneet taimet siirrettiin kahdelle erityyppiselle alustalle, jotka oli lannoitettu hallitusti liukenevalla lannoitteella. Glomus intraradices -sienellä siirrostetut saarnen taimet olivat kolmentoista viikon kuluttua korkeudeltaan ja halkaisijaltaan kolminkertaisia siirrostamattomiin taimiin verrattuna. Saarnen kasvu parani kasvualustan turvepitoisuutta nostettaessa. G. intraradices - tai G. deserticola -sienillä siirrostetut imeläkirsikan taimet olivat neljän viikon kasvatusajan jälkeen isompia ja halkaisijaltaan paksumpia kuin siirrostamattomat taimet. Sen sijaan Gigaspora rosea-sienellä siirrostetuilla taimilla oli lyhyemmät juuret ja laihemmat versot kuin siirrostamattomilla taimilla. Imeläkirsikalla mykorritsasiirrostuksen myönteiset vaikutukset olivat kuitenkin hävinneet kolmentoista kasvatusviikon jälkeen. Sekä mykorritsasiirrostettujen että siirrostamattomien imeläkirsikan taimien kasvu parani, kun kasvualustan turvepitoisuutta nostettiin lannoitustasoa kuitenkaan muuttamatta.

Micropropagated plants of common ash and wild cherry were inoculated with arbuscular mycorrhizal fungi during a 20-day weaning period, after which they were transferred to two different substrata supplemented with slow-release fertilizer. After a 13-week growth period, the stem height and diameter of the ash plants which had been inoculated with Glomus intraradices were three times greater than those of uninoculated control plants. Increasing the peat content of the substratum improved growth of ash. Four weeks after being transferred to pots, shoots of wild cherry inoculated with G. intraradices or G. deserticola were taller and stems thicker than those of control plants, whereas those inoculated with Gigaspora rosea had shorter shoots and thinner stems than the controls. These beneficial effects of fungal inoculation on plant development disappeared after 13 weeks. Increasing the peat content, but not the level of fertiliser of the substratum, improved growth of both inoculated and uninoculated wild cherry.
Keywords: Pu; mykorritsa; kirsikat; substratum; Glomus intraradices; Glomus deserticola; Gigaspora rosea; arbuscular mycorrhizas; weaning; tree; forestry