Maannoksen poiston vaikutus vajoveden laatuun : MAAPOIS-pilottitutkimus - Lindroos, Antti-Jussi; Smolander, Aino (Luonnonvarakeskus, 2024)
Tutkimushankkeen ”Maannoksen poiston vaikutus vajoveden laatuun (MAAPOIS-pilottitutkimus)” tarkoituksena oli selvittää, miten metsämaan maannosvyöhykkeen poisto vaikuttaa vajoveden määrään, kemialliseen koostumukseen ja veden mukana kulkeutuvien aineiden määriin. Tavoitteena oli tuottaa pohjatietoa maaperän pintavyöhykkeen kemiallisista prosesseista. Pohjatieto on tarpeen, kun arvioidaan metsämaan pintakerroksen poiston vaikutusta pohjaveden laatuun esimerkiksi maa-ainesten oton yhteydessä. Tulokset tukivat tutkimushypoteesia ja kirjallisuudessa esitettyjä tuloksia, että maannosvyöhykkeen poisto ja sitä seuraava kivennäismaan paljastuminen voi lisätä vajoveden ja sen mukana kulkeutuvien aineiden määriä. Lisääntyneitä vajoveden pinta-alakohtaisia määriä havaittiin raudalle, mangaanille ja kaliumille maannoksen poistossa. Vajoveden raskasmetallien pitoisuudet olivat yleisesti matalia. Typen huuhtoutuminen vajoveden mukana oli vähäistä sekä maannoksen poistossa että sen ollessa paikallaan. Tulokset osoittivat myös jatkotutkimustarpeen, sillä vaihtelu vajoveden pitoisuuksissa on tyypillisesti suurta ja monivuotinen tutkimus on tarpeen kehityksen seuraamiseksi.
Keywords: vajovesi; metsämaa; maannos; maannoksen poisto