EU:n ja sen jäsenvaltioiden metsästrategioiden tavoitteissa on yhtäläisyyksiä ja eroja - Kniivilä, Matleena; Mutanen, Antti; Siiskonen, Hanna (Luonnonvarakeskus, 2024)
EU:lla ei ole sen perussopimusten mukaan yhteistä metsäpolitiikkaa, vaan metsäasiat kuuluvat ensisijaisesti jäsenvaltioiden toimivaltaan. Euroopan vihreän kehityksen ohjelma, sen tavoitteita heijasteleva EU:n uusi metsästrategia sekä eri sektoripolitiikkoihin liittyvä suuri joukko velvoittavaa lainsäädäntöä vahvistavat kuitenkin voimakkaasti EU:n metsiin liittyvää ohjausta. Jos jäsenvaltioiden tavoitteet eroavat merkittävästi toisistaan tai EU:n yhteisistä tavoitteista, aiheuttaa tämä ristiriitoja politiikan toteuttamisessa.