Metsätalous : Raakapuumarkkinat - Leppänen, Jussi; Uotila, Esa (Luonnonvarakeskus, Luke, 2017)
Vuonna 2017 teollisuuspuun hakkuut kasvavat 3 prosenttia 63,6 miljoonaan kuutiometriin. Puun tarjonnan lisäys tulee yksityismetsien hakkuista, jotka kasvavat 3 prosenttia. Myös yhtiöiden ja Metsähallituksen yhteenlasketut hakkuut lisääntyvät hieman. Kuusisahatavaran kasvava kysyntä nostaa kuusitukin keskimääräistä kantohintaa 3 prosenttia. Myös mäntysahatavaran kysyntä on hieman parantunut ja mäntytukin kantohinta nousee 2 prosenttia. Sellun ja kartonkien tuotannon kasvu nostavat mänty- ja kuusikuitupuiden hintoja 3 prosenttia. Koivutukin ja koivukuitupuun kantohinnat nousevat prosentin. Raakapuun tuonti alenee vuoden 2016 tasosta. Uudet käynnistyvät tuotantolaitokset vaikuttavat vuonna 2018 erityisesti havukuitupuun kysyntään. Teollisuuspuun hakkuut kasvavat 2 prosenttia 65,0 miljoonaan kuutiometriin yksityismetsien hakkuiden lisääntyessä. Kuiduttavan teollisuuden lisääntyvä raaka-ainetarve katetaan sahausta lisäämällä ja siitä saatavan sahahakkeen avulla, sillä tukkipuun hakkuiden ennustetaan kasvavan 3 prosenttia ja kuitupuun prosentin. Hakkuiden kasvusta huolimatta mäntytukin ja mäntykuitupuun kantohintojen ennustetaan nousevan vain prosentilla. Kuusella kantohintojen ennustetaan pysyvän ennallaan ja koivulla laskevan prosentin. Raakapuun tuonti kasvaa vuonna 2018 kuluvaan vuoteen verrattuna.
Keywords: metsätalous; metsäteollisuus; raakapuu; hakkuut; tukkipuu