M74-syndromets myserium löst: Stora mängder fet skarpsill (vassbuk) i födan orsaken till Östersjölaxens reproduktionsproblem - Keinänen, Marja; Vuorinen, Pekka (Vilt- och fiskeriforskningsinstitutet, Finland, 2012)
Bristen på tiamin (vitamin B1) i laxens rom leder till dödlighet för ynglen i gulesäcksstadiet (M74). Tiaminbristen uppkommer då födan har hög fetthalt och den mängd tiamin, som fås från födan, är för liten i relation till energiinnehållet och mängden omättade fettsyror. Den överstora mängden ung skarpsill i laxens föda ökar förekomsten av M74-syndromet och dess effekt och försämrar Östersjölaxens reproduktion.
Pressrelease 4.4.2012, Vilt- och fiskeriforskningsinstitutet, Finland