Työkustannuksen merkitys maatalouden kannattavuuslaskennassa - Hirvonen, Ahti (Maatalouden taloudellinen tutkimuslaitos, 1997)
Viljelijäperheen työlle ja yritystoimintaan sijoitetulle pääomalle laskettavalla korvauksella on merkittävä rooli maatalouden kustannuksissa. Yleisimmin maatalouden kannattavuuslaskelmissa työkustannuksena käytetään maataloustyöntekijöiden keskipalkkaa ja oman pääoman korkovaatimuksena 5 prosenttia. Tutkimuksessa tarkastellaan työkustannuksen ja yrittäjän omalle pääomalle laskettavan korvauksen merkitystä eri tuotantosuuntia harjoittavien maatilojen kannattavuudessa. Arvioitavana on keskeisten kannattavuusmittareiden herkkyys työkustannuksen ja yrittäjän omalle pääomalle laskettavan korvauksen muutoksiin. Samalla selviää, miten paljon viljelijän palkan ja omalle pääomalle laskettavan korvauksen täytyy joustaa, jotta kannattavuuden tunnusluvut näyttäisivät hyviltä.

The number of working hours per an average Finnish farm has decreased 5 % during the last ten years. Dairy farms require more labour input than farms specialised in crop cultivation or pig farming. Because of this, the labour cost is bigger on dairy farms. The frequently used parameters in the farm accountancy are the coefficient of profitability and the return on equity. Labour cost affects both parameters directly. Thereby the parameters are sensitive to the changes in the amount of labour input and the wage rate. The FADN monitors the incomes of the farms in the European Union. Filing the records of labour use required by the FADN is less time consuming than the requirements of the national farm accountancy. In the FADN, the method to calculate labour cost is to compare the income residual to labour input, eg. farm net value added per annual work units (AWU).
Keywords: Ma; FADN; kannattavuuslaskenta; työkustannukset; kannattavuus; maatalous; profitability; agriculture; labour cost; bookkeeping; FADN