Ympäristötekijöiden vaikutukset lihanautojen kasvuun ja hyvinvointiin - Huuskonen, Arto (toim.) (MTT, 2004)
Monet ympäristötekijät vaikuttavat eläinten kasvuun, hyvinvointiin, rehun hyväksikäyttöön ja terveyteen. Tässä julkaisussa käsitellään ympäristötekijöiden vaikutusta lihanautojen kasvuun ja hyvinvointiin. Aiheina ovat: eläinten hyvinvointi: yhteiskuntatieteistä biologiaan ja takaisin, ryhmäkoon ja eläintiheyden vaikutus kasvavien lihanautojen tuotantoon ja hyvinvointiin, erilaisten karsina- ja käytäväratkaisujen ja niissä käytettävien materiaalien vaikutus kasvavien lihanautojen tuotantoon ja hyvinvointiin, valon vaikutus tuotantoon naudoilla sekä melun vaikutus nautojen kasvuun ja hyvinvointiin. Eläinten hyvinvointia tarkastellaan paitsi biologisena, etenkin eläinten tarpeista lähtevänä kysymyksenä, myös laajemmin yhteiskunnallisena erityiskysymyksenä. Korkea eläintiheys vaikuttaa haitallisesti lihanautojen tuotantoon, terveyteen ja käyttäytymiseen. Siten eläinsuojelusäädösten vähimmäistilavaatimuksia ja suosituksia tulee ehdottomasti noudattaa. Pieni ryhmäkoko (noin 5-20 eläintä) on turvallinen valinta lihanautojen kasvatukseen. Karsinan pohjamateriaalilla ei ole suurta vaikutusta lihanautojen tuotantoon, mutta eläimillä esiintyy enemmän käyttäytymis- ja terveysongelmia rakolattialla kuin päällystetyillä lattioilla. Lihanaudoilla tulisi olla käytössään pehmeä makuualue. Valaistuksella on suuri vaikutus nautojen elämään. Valaistusrytmin muutokset aiheuttavat eläimissä hormonaalisia muutoksia, jotka vaikuttavat kasvuun, sukukypsyyden kehittymiseen, lisääntymiseen ja maidontuotantoon. Päivän piteneminen lisää rehun syöntiä ja kokonaislepoaikaa. Pitkä päivä nopeuttaa sukupuolista kehitystä ja kasvua etenkin hiehoilla. Valon vaikutukset sonnien kasvuun eivät ole niin selviä. Eläinten hoidosta tai käsittelystä johtuva melu ja siitä aiheutuva pelko- tai stressitilanne saattaa heikentää kasvua. Toistaiseksi ei ole selvyyttä, kykenevätkö naudat mukautumaan ärsyttävään ja pelkoa herättävään meluun. Melun vaikutusta nautoihin on tutkittu hyvin vähän.
Keywords: Ko; kotieläintuotanto; naudanlihantuotanto; lihakarja; nauta; kasvu; hyvinvointi; tuotantoympäristö; ryhmäkoko; eläintiheys; karsinat; lattiat; valo; melu; käyttäytyminen