Pellavakuidun kevätkorjuu ja käyttö lämmöneristeenä - Pehkonen, Aarne; Kanerva, Pekka; Pasila, Antti; Rissanen, Ritva; Pehkonen, Tom; Sihvola, Jukka (Maatalouden tutkimuskeskus, 2000)
Pellava on viljelykasvi, joka tarjoaa monipuoliset hyödyntämismahdollisuudet. Kiinnostus pellavan viljelyyn ja jalostamiseen on lisääntynyt viime vuosina eri puolilla Eurooppaa Suomi mukaan lukien. Syynä ovat toisaalta viljelijöiden kiinnostus pellavan viljelyyn ja toisaalta myös kuluttajien lisääntynyt kiinnostus luonnonmukaisiin tuotteisiin, joilla nähdään olevan arvoa erityisesti terveydellisten sekä ympäristöystävällisten ominaisuuksiensa vuoksi. Tutkimus on tehty vuosina 1996 1997. Hankkeen aikan tehtiin pellavan korjuuteknologiakokeita, joissa selvitettiin olemassa olevien leikkuupuimureiden ja heinänkorjuukoneiden soveltuvuutta pellavan siementen puintiin ja pellavan varsien korjuuseen. Pellavan varsista jauhettiin vasaramyllyllä puhalluseristeen kaltaista lämmöneristemateriaalia, jonka lämmönjohtavuutta mitattiin.

Linseed is a plant with a wide range of potential uses. Interest in growing and processing linseed flax has increased in recent years due partly to the interest shown by farmers and partly to the growing keenness of consumers to use natural products, which are considered to have special value because of their health and environmental properties.
Keywords: Ka; pellavat; kuidut; lämpö; eristeet; selluvilla; flax; fibres; bast fibre; insulation mat; linseed; loose fill; shives; thermal insulation