Ehdotus haitallisten vieraslajien hallintasuunnitelmaksi kansalliseen luetteloon vuonna 2023 lisätyille lajeille - Huusela, Erja; Blom, Heidi; Mänttäri, Miia; Jauni, Miia (Luonnonvarakeskus, 2026)
Vieraslaji on ihmisen tahallisella tai tahattomalla avustuksella luontaisen levinneisyysalueensa ulkopuolelle levinnyt laji. Haitallisella vieraslajilla tarkoitetaan vieraslajia, jonka on todettu uhkaavan luonnon monimuotoisuutta tai siihen liittyviä ekosysteemipalveluja. Vieraslajeista säädetään kansallisesti tai EU:ssa lainsäädännön keinoin. Tämä Luonnonvarakeskuksen laatima hallintasuunnitelmaehdotus koskee kansalliseen vieraslajiluetteloon vuonna 2023 lisättyjä haitallisia vieraslajeja. Lisätyistä lajeista kuusi on kasveja ja yksi on eläin: valkopajuangervo, viitapihlaja-angervo, kanadan-, iso- ja korkeapiisku, vuorivaahtera sekä mustapääetana. Raportti sisältää kullekin lajille riskianalyysin, jossa tarkastellaan lajin esiintymistä Suomessa tai mahdollisuutta levitä Suomeen sekä annetaan ehdotuksia hallintatoimiksi ja arvioidaan niiden kiireellisyyttä. Riskianalyysin pohjalta ehdotuksessa esitetään jokaiselle lajille toimenpide-ehdotukset. Lajikohtaisten toimenpide-ehdotusten lisäksi ehdotetaan yleisiä toimenpiteitä muun muassa vieraslajiviestintään, vieraslajien hallinnan toimenpanoon ja tutkimukseen. Lisäksi ehdotuksessa käydään läpi lajien leviämisväylät sekä näihin liittyvät toimenpide-ehdotukset. Kaikilla täydennysluettelon lajeilla on useita leviämisreittejä Suomeen. Korkeapiiskua lukuun ottamatta kaikki lajit ovat Suomeen jo vakiintuneita ja vaativat välittömiä torjuntatoimenpiteitä. Raportissa esitetään sekä lajikohtaisia että yleisiä toimenpidesuosituksia lajien hallinnalle. Yleisiä toimenpidesuosituksia ovat muun muassa haitallisten vieraslajien torjuntaa koskevan viestinnän ja koulutuksen vahvistaminen sekä alueellisten toimintasuunnitelmien laatiminen. Lisäksi korostetaan tutkimusrahoituksen turvaamista, hallinnan kehittämistä ja torjunnan onnistumisen arviointia sekä erilaisten rahoitusmahdollisuuksien hyödyntämistä. Kansalaisia ja sidosryhmiä halutaan osallistuttaa vieraslajien havainnointiin ja torjuntaan monikanavaisen viestinnän ja koulutuksen avulla. Raportti tarjoaa kattavan perustan vuonna 2023 kansalliseen haitallisten vieraslajien luetteloon lisättyjen lajien hallinnan tehostamiselle Suomessa. Se tukee hallinnan suunnittelua ja yhteistyötä eri toimijoiden välillä sekä edistää yhtenäisten toimintakäytäntöjen rakentamista. Kokonaisuutena raportti toimii tärkeänä työkaluna luonnon monimuotoisuuden turvaamisessa ja vieraslajien aiheuttamien haittojen ehkäisemisessä.
Keywords: vieraslajit; levinneisyys; hallintakeinot; riskinarviointi; torjunta; leviämisväylät