Luomumansikan viljelytekniikka ja kasvinsuojelu. Kirjallisuusselvitys - Prokkola, Soile; Koistinen, Riitta; Kivijärvi, Pirjo (MTT, 2003)
Tämä kirjallisuusselvitys on laaja katsaus nykyiseen tietämykseen ja tutkimustuloksiin luomumansikan viljelytekniikasta ja kasvinsuojelusta. Selvityksellä pyritään kehittämään luonnonmukaista marjanviljelyä. Luomumansikan viljelyn onnistuminen edellyttää suotuisan kasvupaikan valintaa ja kasvuston huolellista perustamista. Sitä ennen on torjuttava jo hyvissä ajoin monivuotiset rikkakasvit. Lohkon kasvukunnosta huolehditaan mansikan viljelykiertoon sopivilla väliviljely- ja esikasveilla. Viherlannoitusseoksissa voidaan käyttää typensitojakasveina virnoja ja hernettä heinäkasvien lisäksi. Perustamisvaiheessa maan ravinnetilaa parannetaan mm. kalkitusaineilla, kivijauheilla ja eloperäisillä lannoitteilla. Luomumansikan vuotuislannoitukseen soveltuvat esim. viherkäyte, kompostiuute sekä virtsa ilmastettuna tai laimennettuna. Maanpinnan katteiksi käyvät parhaiten muovit ja hitaasti hajoavat eloperäiset materiaalit. Mansikan maalevintäisistä taudeista ja -tuholaisista puhdas lohko, tasapainoinen lannoitus, terve ja puhdas taimimateriaali, kestävät lajikkeet, viljelyhygienia sekä mansikan luontaisten vihollisten elinolosuhteiden parantaminen kuuluvat olennaisesti ennalta ehkäisevään kasvinsuojeluun. Tehokkaita luomuun soveltuvia suoria torjuntamenetelmiä tai -aineita on vähän. Mansikan tautien torjuntaan tutkitaan biologisia torjuntamenetelmiä. Tuholaisia hallitaan mm. luontaisilla vihollisilla, luonnon pyretriinillä ja harsokatteilla.

The review of the literature is an extensive report on the knowledge and research results concerning organic cultivation techniques and biological plant protection in strawberry cultivation. Successful organic cultivation of strawberry requires a good growing site and careful establishment of the stand. Perennial weeds must be controlled well before starting the cultivation. The fertility of the soil is improved by appropriate preceding crops and crop rotation. The green manure mixtures used for biological nitrogen fixation include vetches and peas in addition to grasses. At the time of establishment the field soil is improved using lime, stone meals and organic fertilizers. Green ferment, compost extracts and aerated or diluted urine are used for annual fertilization. Annual weeds are controlled by plastic or organic mulches. Plastic and slowly-decomposing organic materials are best for mulching the soil surface. A field free from soil-borne diseases or pests, balanced fertilization, healthy and clean plant material, resistant cultivars, cultivation hygiene and improvement of the conditions for natural predators are essential measures in the prevention of pests and diseases. There are very few direct methods or effective pesticides that can be used in organic cultivation. The biological control of strawberry diseases is the subject of research in Finland. Pests can be controlled with natural predators, pyrethrum and acrylic gauze.
Keywords: Pu; mansikat; puutarhamansikka; Fragaria x ananassa; luonnonmukainen viljely; viljelytekniikka; kasvinsuojelu; kasvitaudit; tuhoeläimet; torjunta; strawberry; Fragaria x ananassa; organic cultivation; cultivation technique; plant protection; diseases; pests; control methods