Effects of barley grain compared to commercial concentrate or rapeseed meal supplementation on performance of growing dairy bulls offered grass silage-based diet - Huuskonen, Arto (MTT Agrifood Research Finland, 2011)
Tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää väkirehuruokinnan koostumuksen (litistetty ohra vs. teollinen täysrehu) ja väkirehun valkuaistäydennyksen vaikutuksia maitorotuisten sonnien kasvuun, rehun syöntiin ja ruhon teuraslaatuun. Kokeessa oli yhteensä 60 maitorotuista sonnia, jotka kasvatettiin viiden eläimen ryhmäkarsinoissa. Eläimet tulivat kokeeseen ternivasikoina keskimäärin kahden viikon iässä ja ne arvottiin kokeen alussa kolmelle erilaiselle koeruokinnalle: 1) väkirehuna litistetty ohra, 2) väkirehuna litistetty ohra + rypsirouhe ja 3) väkirehuna teollinen täysrehu (Primo -sarja). Eläimet ovat samoilla koeruokinnoilla kahden viikon iästä teurastukseen saakka. Juottokaudella (vasikoiden ikä 2 vk - 2,5 kk) vasikat saivat vapaasti väkirehua, nurmisäilörehua, kuivaa heinää ja vettä. Juomarehua oli tarjolla rajoitetusti maksimiannoksen ollessa 8.5/eläin/vrk. Juoton jälkeisellä teinikaudella (ikä 2,5 - 6 kk) eläimet saivat vapaasti nurmisäilörehua, kuivaa heinää ja vettä mutta väkirehun maksimiannos oli rajoitettu (3 kg/eläin/vrk). Loppukasvatuskaudella (ikä 6 - 18 kk) sonnit ruokittiin vapaasti seosrehulla. Seosrehun väkirehuprosentti oli 50 kaikilla väkirehuruokinnoilla. Rypsilisän keskimääräinen annostelumäärä oli kokeen aikana keskimäärin. 0,5 kg/eläin/vrk. Juottokauden aikana rehun syönnissä, kasvussa tai rehun muuntosuhteessa ei ollut eroja koeruokintojen välillä. Teinikaudella päiväkasvu oli litistettyä ohraa saaneilla vasikoilla selvästi matalampi kuin ohraa + rypsiä tai teollista täysrehua saaneilla vasikoilla. Loppukasvatuskaudella eikä koko koeajalle lasketuissa kasvu-, syönti tai teurastuloksissa ollut kuitenkaan eroja väkirehuruokintaryhmien välillä.

The objectives of the study with dairy bulls offered grass silage-based diet were to determine the effects on animal performance of (1) concentrate type (barley vs. commercial concentrate) and (2) supplementation of rapeseed meal (RSM) in barley-based concentrate, with data being compared from preweaning to slaughter. The experiment comprised a total of 37 Finnish Ayrshire and 23 Holstein-Friesian bulls. Experimental concentrate treatments were 1) rolled barley (B), 2) rolled barley + rapeseed meal (BRSM) and 3) commercial concentrate (CC). During the preweaning (from 0.5 to 2.5 months) there were no differences in intake, gain or feed conversion. During the postweaning (from 2.5 to 6.0 months) the energy intake and gain of the B bulls were 12 13% lower than those of the BRSM bulls (p < 0.05) and 16% lower than those of the CC bulls (p < 0.01). However, there were no treatment differences in the energy intake or gain of the bulls during the finishing period (from 6.0 to 18.0 months of age) or on average during the experiment. Furthermore, carcass traits of the bulls did not differ between treatments. It is concluded that production traits were unaffected by concentrate type or RSM supplementation when data is compared from preweaning to slaughter.
Keywords: ko; naudanlihantuotanto; sonnit; rehutiivisteet; concentrates; bulls; supplementary feeding; Beef production; concentrate supplementation; dairy bulls; supplementary protein