'Suvetar' and 'Valotar' - new strawberry cultivars (Research Note) - Hietaranta, Tarja; Parikka, Päivi (MTT Agrifood Research Finland, 2008)
MTT on laskenut viljelyyn kaksi uutta mansikkalajiketta (Fragaria × ananassa), Suvetar ja Valotar . Molemmat uutuuslajikkeet ovat kokeessa talvehtineet yhtä hyvin kuin verranteet, Jonsok ja Polka ; Suvetar jopa hieman paremmin kuin Polka . Suvetar on peräisin Polkaja Emily-lajikkeiden välisestä risteytyksestä. Kokeessa Suvetar-lajikkeen aistivaraisesti arvioitu marjan pinnan kiinteys oli parempi kuin kontrollilajikkeilla. Penetrometrillä mitatun marjan kiinteyden suhteen se ei eronnut merkitsevästi Polka-lajikkeesta, mutta oli kiinteämpi kuin Jonsok . Valotar on Jewel- ja Senga Sengana -lajikkeiden risteytysjälkeläinen. Valotar-lajikkeen mitattu marjan kiinteys oli kokeessa parempi kuin Jonsok- ja Polkalajikkeiden marjan kiinteys. Aistinvaraisen arvioinnin perusteella tämä kiinteys johtui suurelta osin marjan pinnan hyvästä kestävyydestä. Sekä Suvetar- että Valotarlajikkeet soveltuvat viljeltäviksi Etelä-Suomessa. Soveltuvuutta pohjoisempiin olosuhteisiin ei ole testattu. Talvehtimistulosten ja marjan laatuominaisuuksien pohjalta molemmat lajikkeet soveltuvat tuoremarjatuotantoon.

The strawberry (Fragaria × ananassa) cultivars Suvetar and Valotar have been released from the breeding programme of MTT Agrifood Research Finland. Both new cultivars overwintered as well as the control cultivars Jonsok and Polka . Suvetar overwintered even better than Polka . Suvetar was produced from the cross Polka × Emily . It scored better than the control cultivars for sensory assessed skin resistance. Measured fruit firmness of Suvetar was not significantly different from that of Polka , but was better than Jonsok . Valotar originates from a cross between Jewel and Senga Sengana . Its measured fruit firmness was better than that of Jonsok and Polka . Considering sensory assessments, the good firmness seems to be largely due to good skin resistance. The fresh flavour, yield, fruit size and fruit appearance of Suvetar and Valotar , together with improved fruit firmness, make both the new varieties suitable for the fresh fruit market.
Keywords: Ka; breeding; Fragaria × ananassa; fruit firmness; powdery mildew resistance; crown rot resistance