Nauta pärjää talvipakkasessakin - Huuskonen, Arto (fi, 2003)
Jos eläinten hoidosta, säänsuojasta, makuupaikkojen kuivituksesta, riittävän syömäkelpoisen rehun ja sulan juomaveden saannista huolehditaan oikeaoppisesti, on ympärivuotinen ulkokasvatus eläinten hyvinvoinnin kannalta varsin positiivinen kasvatusmalli. Kaikkien palasten osuessa kohdalleen tuotantomuoto voikin muodostua lähes idylliseksi osaksi kotimaista elintarvikkeiden tuotantoketjua. On kuitenkin muistettava, että kasvatusmalli ei sellaisenaan sovellu laajamittaisempaan tuotantoon, koska ympärivuotinen ulkokasvatus vaatii laajan pinta-alan, ja eläintiheyden on oltava pieni. Muussa tapauksessa ongelmaksi muodostuu voimakas ympäristön mekaaninen ja kemiallinen kuormitus. Jos halutaan kasvattaa suuria eläinmääriä, mutta laajoja metsälaidunalueita ei ole käytössä, on tiivispohjaisella jaloittelutarhalla varustettu pihatto suositeltavin vaihtoehto ympäristön ja eläinten hyvinvoinnin kannalta.
Keywords: ko; lihakarja; märehtijät; eläinten hyvinvointi; metsälaitumet; ulkotarhat; talvi; tuotantoympäristö; juomavesi; rehun kulutus; stressi