Linnut maatalousympäristön luonnon monimuotoisuusindikaattorina - Tiainen, Juha; Rintala, Jukka; Holopainen, Jyrki; Piha, Markus; Seimola, Tuomas; Vepsäläinen, Ville; Väisänen, Risto A. (MTT, 2007)
Artikkelissa esitetään alustava versio maatalousympäristön lintuindikaattorista, joka perustuu laajoihin ja pitkäaikaisiin pesimälintulaskentoihin. Lintuihin pohjautuva luonnon monimuotoisuuden indikaattori koostuu useista osaindikaattoreista, jotka lasketaan lajikohtaisista kannanmuutosindekseistä ekologisia ryhmittelyjä käyttäen. Ryhmittelyjä voidaan luoda sen mukaan, mihin indikaattoria tarvitaan. Se voi vastata esimerkiksi kysymyksiin maatalouden ympäristöohjelman toimenpiteistä tai muiden maatalous- tai ympäristöpoliittisten päätösten vaikutuksesta. Ekologisen ryhmittelyn avulla arvioidaan eri ympäristötekijöiden osuutta monimuotoisuuden kehitykseen. Lintuindikaattori kuvaa aiemman kehityksen ja tiivistää monitahoisen seuranta-aineiston helposti tulkittavaan muotoon. Tulkinnan vaivattomuus riippuu kuitenkin siitä, kuinka syvällisesti indikaattorin rakenne ja käyttäytyminen tunnetaan. Lintuindikaattorin avulla voidaan tunnistaa sellaisia ympäristön muutoksia, jotka vaikuttavat linnustoon tai yksittäisiin lajeihin ja siten luonnon monimuotoisuuteen. Valmis indikaattori ilmentää maatalouden vaiheita 1930-luvulta lähtien. Vuosittainen indikaattori taas heijastelee velvoitekesannoinnin ja kansallisten maatalouden ympäristöohjelmien vaikutuksia 1980-luvulta lähtien. Niitä analysoidaan hankkeen tulevissa julkaisuissa. Indikaattorin avulla voidaan myös havaita ennestään tuntemattomia ympäristöuhkia. Lintuindikaattori on muiden indikaattorien tavoin hälytysjärjestelmä. Se osoittaa yksityiskohtaisten populaatioekologisten tutkimusten tarpeita. Indikaattorin käyttäytyminen muotoutuu siihen kuuluvien lajien kannanvaihteluiden mukaan. Muutoksista eivät kuitenkaan suoraan käy ilmi niiden syyt. Lukuisten eri tekijöiden ja niiden keskinäisten vuorovaikutusten mallintaminen on monitahoinen tehtävä. Kun erilaiset maisemarakennetekijät ja mahdolliset muut lintuyhteisön monimuotoisuutta ja koostumusta selittävät tekijät tunnetaan, lintuindikaattoria voidaan käyttää myös ennustamiseen.

This paper presents a preliminary version of a bird indicator for biodiversity of agri-environments. It is based on extensive long-term censuses, and it is calculated from species specific change indices. It is composed of several subindicators which are based on ecological grouping of birds. Ecological groups can be created for particular needs, like for answering questions of impacts of agri-environmental schemes or other political issues. Grouping is aimed for enhancing the assessment of different factors on biodiversity development. The bird indicator describes historical development and summarizes the complexity of monitoring data in a comprehensive form. The "easiness" of interpretation of the indicator depends on the depth of understanding, its structure and behaviour. The bird indicator helps in recognizing environmental changes, which affect the breeding bird community and individual species or entire biodiversity. In its final form, the bird indicator reflects agricultural phases since the 1930s. The annual indicator reflects the impacts of the set-aside program in 1991 94 and national agri-environmental programs since 1995. A bird indicator can be used for recognising new threats for biodiversity; it is an alert signaling tool. It also indicates needs for more detailed population ecological studies. The behaviour of the indicator is composed of population changes of its individual species. Changes in the indicator does not explain the causes, which may be multiple. The recognition of several factors and their interactions can be made with a modelling approach. The bird indicator can be used for predictions. When the role of different factors of landscape structure and other environment explaining the composition and diversity of the bird community and the distribution and abundance of individual species are known, these can be predicted into the past (for testing the models) and future.
Keywords: Ys; biodiversiteetti; linnut; pesimälinnusto; ympäristöohjelma; ympäristöpolitiikka; ympäristövaikutusten arviointi; aikasarjat; ennustaminen; biodiversity; breeding birds; agri-environmental scheme; impact assessment; time series; predicting