Väkirehutyypin ja loppukasvatuksen intensiteetin vaikutus hereford-sonnien kasvuun sekä ruhon ja lihan laatuun - Kiviranta, Ilpo (fi, 2003)
Lihaksi kasvatettavien sonnien ruokinta perustuu maassamme säilörehuvaltaiseen ruokintaan. Viljan edullinen hinta luo paineita lisätä väkirehun käyttöä ruokinnassa. Tämän opinnäytetyön tarkoituksena oli selvittää, onko vieroituksen jälkeisellä väkirehun tyypillä ja loppukasvatuksessa käytettävän väkirehun intensiteetillä vaikutusta hereford-sonnien kasvuun sekä ruhon ja lihan laatuun. Tutkimus tehtiin sonnien tuotantokokeena, jossa väkirehuina oli joko kotoinen ohra-kaura-rypsirouheseos tai teollinen täysrehu. Kolmen viimeisen kasvatuskuukauden ajan sonnit saivat väkirehua joko rajoitetusti tai vapaasti. Saadut tulokset on esitetty ja havainnollistettu prosentteina, tilastollisina riippuvuuksina, taulukoina ja kuvioina. Loppukasvatusvaiheessa vapaa väkirehuruokinta vähensi säilörehun syöntiä, mutta lisäsi kokonaiskuiva-aineen syöntiä. Vapaa väkirehu lisäsi myös energian ja valkuaisen saantia. Eläimet söivät loppukasvatuskaudella täysrehua enemmän kuin kotiseosta, mutta väkirehun tyypillä ei ollut merkitystä eläinten kasvuun. Kasvatuskausi vapaasti väkirehua saaneilla eläimillä jäi noin kaksi viikkoa lyhyemmäksi kuin rajoitettujen ryhmien eläimillä. Ruhojen ja lihan laatuun koetekijät eivät vaikuttaneet. Jos säilörehusta on pulaa, voi loppukasvatusvaiheessa osan säilörehusta korvata väkirehulisäyksellä. Mutta jos hyvälaatuista säilörehua on riittävästi, ei väkirehun vapaa syöttö ole perusteltua. Kotiseos on tuotantovaikutukseltaan teollisen täysrehun kaltainen väkirehuvaihtoehto, mutta sen valmistus vaatii huolellisuutta. Raaka-aineet on analysoitava ennakkoon, jotta seokselle saadaan haluttu valkuais- ja energiapitoisuus.

A feeding of beef bulls is based on silage feeding in Finland. The low price of grain puts a pressure on to increase a use of concentrates in feeding. The aim of this thesis was to get to know the effect of type of concentrates after weaning and feeding intensity of finish period on the growth of Hereford bulls and carcass and meat quality. In this research the data was collected by feeding research of bulls, where concentrates were either homemade barley-oats-turnip rape mix or industrial concentrates. During the last three feeding months the bulls got concentrates either limited or free. The results were represented in the form of percentages and statistical correlation and illustraded in tabular and diagrammatic form. On the finish period free concentrates feeding reduced silage eating, but increased total dry matter eating. Free concentrates feeding increased the supply of energy and protein, too. The animals ate industrial concentrates more than homemade concentrates on the finish period, but the type of the concentrates does not have an effect on the performance of bulls. The bulls which got free concentrates had about two weeks shorter feeding period than animals which got concentrates limited. The things were researched did not have an effect on the carcass and meat quality. If a farm does not have enough silage to feed the bulls, a part of silage is able to be replaced by additional concentrates. But if a farm has enough good quality silage, free concentrates eating is not argued. The homemade concentrates mix is like industrial concentrates by feeding effect, but manufacturing of it demands carefulness. The raw material have to be analysed in advance in order to get a wanted percentage of protein and energy into the mix.
Opinnäytetyö : Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulu, 2003
Keywords: Ko; sonnit; lihakarja; nautakarja; ruokinta; väkirehut; naudanliha; naudanlihantuotanto; bulls; beef cattle; feeding; concentrates; beef