Kalatalouden toimialakatsaus 2024 - Vesala, Lauri; Valve, Joonas (Luonnonvarakeskus, 2025)
Kalatalouden toimialakatsauksessa kuvataan suomalaisen kaupallisen kalastuksen, vesiviljelyn, kalanjalostuksen, kalatukkukaupan ja kalaan erikoistuneen vähittäiskaupan taloudellista tilaa. Katsauksessa tarkastellaan yrityksiä, joiden päätoimiala on jokin kalatalouden toimialoista. Poikkeuksena kalastus, jossa ovat mukana kaikki saalista ilmoittaneet kaupalliset kalastajat. Ulkomaankaupan vuoden 2024 tiedot ovat ennakollisia ja kaikki muut tiedot lopullisia. Vuosien 2023 ja 2024 tiedot ovat nimellisiä. Vuonna 2023 kalatalousalalla toimi 1 720 yritystä. Yrityksistä noin 75 prosenttia harjoitti kaupallista kalastusta. Kalatalouden kokonaistuotot olivat 914 miljoonaa euroa. Kalatalouden jalostusarvo oli 152 miljoonaa euroa ja työllistävyys 1 925 henkilötyövuotta. Tuottojen sekä jalostusarvon perusteella suurin toimiala oli kalanjalostus. Myös henkilöstöä oli eniten jalostusyritysten palveluksessa. Kalatalouden kokonaistuotot laskivat yhdeksän prosenttia edellisestä vuodesta. Etenkin sisävesikalastuksen (-21 %) ja vesiviljelyn (-17 %) tuotot laskivat. Myös jalostuksen (-12 %), tukku- (-3 %) ja vähittäiskaupan (-1 %) tuotot laskivat. Merikalastuksen tuotot sen sijaan kasvoivat hienoisesti (1 %). Kalatalouden nettotulos vahvistui huomattavasti edellisvuodesta ja oli yhteensä 14,3 miljoonaa euroa. Suurin nettotulos (6,1 miljoonaa euroa) kirjattiin tukkukaupassa. Myös merikalastuksen, sisävesikalastuksen, vesiviljelyn ja vähittäiskaupan nettotulokset olivat positiivisia. Jalostuksen tulos oli tappiollinen. Vuonna 2023 isojen trooliyritysten tuotot olivat 22,4 miljoonaa euroa, mikä on 17 % enemmän kuin vuotta aikaisemmin. Nettotulos vahvistui edellisvuodesta ja oli 0,7 miljoonaa euroa voitollinen. Pienten trooliyritysten tuotot laskivat 6 %. Pienten trooliyritysten nettotulos vahvistui 21 % ja oli 0,8 miljoonaa euroa. Rannikkokalastuksen nettotulos heikkeni ja oli 2,5 miljoonaa euroa. Sisävesikalastuksen tulos heikkeni ja oli 0,9 miljoonaa euroa. Suomeen tuotiin 83 miljoonaa kiloa kalaa ja kalatuotteita vuonna 2023. Elintarvikkeeksi tuotujen kalatuotteiden määrä oli 78 miljoonaa kiloa, mikä oli 14 miljoonaa kiloa edellisvuotta vähemmän. Suomeen tuotiin kalaa ja kalatuotteita ihmisravinnoksi 547 miljoonan euron arvosta vuonna 2023. Siitä kuitenkin 183 miljoonan euron arvosta oli tuoreen kokonaisen lohen läpivientiä muualle Eurooppaan. Suomesta vietiin kalaa ja kalatuotteita 82 miljoonaa kiloa vuonna 2023. Viennin määrä väheni 24 miljoonalla kilolla edellisestä vuodesta. Viennin arvo, 259 miljoonaa euroa, oli 51 miljoonaa euroa vähemmän kuin edellisenä vuonna.
Keywords: kalanjalostus; kalan vähittäiskauppa; kaupallinen kalastus; sisävesikalastus; kalatalous; kalatukkukauppa; taloudellinen analyysi; toimialakatsaus; vesiviljely