Paakkutaimien tautien integroitu torjunta metsätaimitarhoilla - Poteri, Marja; Lilja, Arja; Poimala, Anna; Himanen, Katri (Luonnonvarakeskus, 2026)
Metsätaimitarhoilla torjutaan ammattimaisesti kasvitauteja ja tuholaisia. Metsänviljelyaineiston kauppaa koskeva lainsäädäntö edellyttää, että markkinoitavat taimet ovat terveitä. Tuhoja voidaan ennaltaehkäistä monin tavoin erilaisilla kasvatus- ja hygieniatoimenpiteillä. Joissain tapauksissa kemiallinen torjunta kasvinsuojeluaineilla on välttämätön osa onnistunutta kasvatusketjua. Sekä tautien ennaltaehkäisy että kasvinsuojeluaineiden käyttö on tehokkainta, kun toimenpiteet pystytään ajoittamaan oikein. Tähän tavoitteeseen päästään parhaiten, kun tunnetaan taudinaiheuttajien esiintymisajat, lisääntymistavat ja niiden elinkierto. Lainsäädäntö edellyttää, että ammattimaisessa kasvinsuojeluaineiden käytössä sovelletaan ns. integroidun torjunnan periaatteita. Integroitu kasvinsuojelu (IPM, integrated pest manage-ment) tarkoittaa kasvinsuojeluaineiden käytön yhdistämistä harkitusti ja tarpeen mukaisesti muihin torjuntakeinoihin. Tavoitteena on vähentää kasvinsuojeluaineiden käyttöön liittyviä ympäristöön ja ihmisten terveyteen kohdistuvia riskejä. Tämän oppaan tarkoituksena on kannustaa metsätaimitarhoja näkemään kasvinsuojelu monipuolisena ja kasvatuksen eri vaiheisiin kytkeytyvänä integroituna toimintana. Opas esittelee metsäpuiden paakkutaimituotannossa yleisimmin esiintyvät kasvitaudit ja niiden torjuntamahdollisuudet. Tämän julkaisun pohjana on vuonna 2013 Metsäntutkimuslaitoksessa julkaistu samanniminen opas (Poteri & Lilja 2013), jonka valmistelua tuki taloudellisesti Pohjois-Savon ELY-keskuksen myöntämä ESR-hankeraha. Kasvinsuojelua koskeva EU- ja kansallinen lainsäädäntö on muuttunut oppaan ensimmäisen laitoksen julkaisun jälkeen ja kasvisuojeluaineiden saatavuus on pienentynyt. Ympäristösyistä kasvuturvetta voidaan joutua korvaamaan täydentävillä tai korvaa-villa aineilla, mikä voi muuttaa kasvinsuojelullista tilannetta. Suomen metsätaimituottajat ry toivoi oppaan päivitystä ja uudelleen julkaisua. Yhdistys on tukenut päivitystyötä taloudellisesti yhdessä Suomen Metsäsäätiön kanssa. Uuteen laitokseen on päivitetty kemialliseen torjuntaan hyväksytyt aineet. Kasvitaudeista kerrotaan nyt myös niiden englanninkieliset nimet, jotta verkosta on helpompaa hakea niistä ja niiden torjunnasta lisätietoja.
Keywords: kasvinsuojeluaine; kasvitauti; kuusi; metsänviljelyaineisto; mänty; rauduskoivu