Uusia koristekasveja Suomeen - Koponen, Aune (Maatalouden tutkimuskeskus, 1999)
Helsingin yliopiston kasvitieteellisen puutarhan Kumpulan puutarhan kasvimaantieteellinen osasto edustaa boreaalisen (ja oroboreaalisen) vyöhykkeen lajistoa. Kasvien hankkimiseksi puutarha järjesti siemenkeruumatkat Japanin Hokkaidolle vuonna 1993, Koillis-Kiinaan (Mantshuria) 1994 ja Brittiläiseen Kolumbiaan ja Albertaan, Kanadaan 1995. Matkojen tuloksena saatiin 1000 kasvikantaa. Kerättyjen siementen itävyydessä oli suuria eroja, ja monta siemenerää jäi itämättä. Paikoilleen istutetuista vain 7 (3,6 %) japanilaista, 5 (1,9 %) kiinalaista ja 1 (0,5 %) kanadalaista alkuperää oleva kasvi on kuollut puutarhassamme. Osa kasveista on sellaisia, joita on aikaisemmin vain harvoin tai ei lainkaan kasvatettu Suomessa. Perennakasveista Hypericum ascyron ja Lychnis fulgens ovat hyvin lupaavia koristekasveina. Puuvartisista koreansembra Pinus koraiensis, Betula maximovicziana, Malus fusca, ussurinpäärynä Pyrus ussuriensis, kiinanvaahtera Acer ukurunduense, Philadelphus schrenkii, Prinsepia sinensis (Rosaceae) ja laakakataja Juniperus horizontalis ovat tähän asti menestyneet hyvin. Tiiviitä kasvustoja muodostavat Rubus parvifolius, Juniperus communis subsp. depressa ja Salix integra sopivat käytettäviksi viherrakentamiseen samoin kuin Cephalanthus occidentalis, joka saatiin puutarhaan kansainvälisessä siemenvaihdossa.

New ornamentals in Finland Helsinki University Botanical Garden began to build up a plant geographical garden in the Kumpula campus area in 1987. Plants for the new garden come from the boreal (and oroboreal) zone, from areas where bioclimatic conditions are the same as those in southern Finland (Helsinki).To obtain more material, the Botanical Garden arranged seed collecting excursions to Hokkaido, Japan (1993), North-East China (Manchuria 1994), and British Columbia and Alberta, Canada (1995). A total of 1000 plant origins were collected during these excursions. After planting, only 7 origins (3.6%) of Japanese, 5 origins (2%) of North-East Chinese (1.9%) and 1 origin (0.5%) of Canadian plants failed to survive. Some of the plants have rarely or never been grown in Finland before. Of perennial plants, Hypericum ascyron and Lychnis fulgens have value as ornamentals. The following woody plants, Pinus koraiensis, Betula maximovicziana, Malus fusca, Pyrus ussuriensis, Acer ukurunduense, Philadelphus schrenkii, Prinsepia sinensis and Juniperus horizontalis, have thrived well so far. Juniperus communis subsp. depressa, Rubus parvifolius, Salix integra and Cephalanthus occidentalis might be suitable for greening purposes.
Keywords: Pu; Kanada; Japani; Koillis-Kiina; koristekasvit; luonnonkasvit; puuvartiset kasvit; siemen; ornamental plants; wild plants; woody plants; seedCanada; Finland; Japan; North-East China