Mansikan kasvu keväästä syksyyn - Tahvonen, Risto; Hoppula, Kalle; Ylämäki, Arto (Maatalouden tutkimuskeskus, 2001)
Tässä tutkimuksessa kuvataan erittäin hyvätuottoisten mansikkakasvustojen rakennetta ja ominaisuuksia. Alkukaudesta istutettu mansikka muodosti kukkia ensimmäisen vuoden satokasvustoon 100 ja toisena vuotena 130 kpl/kasvi. Vastaavasti kukkavanojen määrä oli vuodesta riippuen 7 9 ja 14 kpl/kasvi. Mansikan juurakon yläosan halkaisija kaksinkertaistui istutusvuonna syys-lokakuussa ja toisen vuoden kasvustossa elo-syyskuussa. Satoa tuottavilla mansikoilla lehtipinta-ala saavutti maksimitasonsa heinäkuussa, jolloin lehtialaindeksi (LAI) oli 2,0 3,4. Istutusvuonna maksimitaso (LAI 0,6) saavutettiin vasta elokuussa. Mansikan kaikkien osien kuiva-ainepitoisuus kasvoi voimakkaasti mentäessä kohti myöhäissyksyä. Juurakossa kuiva-ainepitoisuus nousi 12:sta 32 %:iin, lehdissä 22:sta 30 %:iin ja rönsyissä 18:sta 27 %:iin.

The structure and characters of high productivity strawberry stands are described. Strawberry plants planted at the beginning of the previous growth season produced 100 flowers/plant in the following year and in the next season 130 flowers/plant. The clusters numbered 7 8/plant in the first yield season and 14/plant in the second yield season. The diameter of the upper part of the rootstalk duplicated in September-October in the year of planting and once more in August-September in the second year. The leaf area of yield producing plants attained the maximum value in July (leaf area index (LAI) 2.8 3.4) but in the planting year not until August (LAI 0.6). The dry matter contents of different parts of strawberry showed a marked increase from summer to late autumn, in roots from 12% to 32%, in leafs from 22% to 39% and in runners from 18% to 27%.
Growth of strawberry from spring to autumn
Keywords: Pu; puutarhakasvit; viljely; mansikat; sato; lehti; pinta-ala; kuiva-aine; pitoisuus; horticultural plants; strawberry; flowering; yields; leaf area; dry matter