Metsäsektorin suhdannetiedote 2026 - Kniivilä, Matleena; Viitanen, Jari; Haltia, Emmi; Leppänen, Jussi; Mutanen, Antti; Niinistö, Tuomas; Routa, Johanna (Luonnonvarakeskus, 2026)
Talouden epävarmuus heijastuu metsäsektorille Vuoden 2026 maailmantalouden näkymät ovat kevään aikana heikentyneet. Geopoliittinen epävarmuus, Ukrainan sodan jatkuminen ja erityi-sesti Lähi-idän kriisi ovat nostaneet energian ja raaka-aineiden hintoja, hidastaneet kulutuskysynnän elpymistä ja heikentäneet maailmankau-pan kasvunäkymiä. Öljyn hinnan nousu lisää edelleen kustannuspaineita erityisesti energia- ja kuljetusintensiivisillä aloilla. Suomen talous on alkuvuonna osoittanut elpymisen merkkejä kulutuksen, investointien ja teollisuustuotannon vahvistuessa, mutta ulkoiset shokit, heikko kulutta-jaluottamus ja mahdollinen korkojen nousu varjostavat loppuvuoden kehitystä. Maailmantalouden heikentyneet näkymät vaikuttavat myös metsäsektorin tuotantoon ja vientiin. Sahatavaran tuotanto ja vienti laskussa Talouden näkymien heikentyminen heijastuu erityisesti asuinrakentamismääriin, ja kauan odotettu rakentamisen kasvuunlähtö Euroopassa on muuttunut jälleen epävarmemmaksi. Alkuvuonna sahatavaran tuotanto- ja vientimäärät ovat laskeneet, mutta vientihinta on noussut viime vuoden lopun lukemista. Kuusisahatavaran markkinanäkymät ovat mäntysahatavaraa myönteisemmät, sillä Keski-Euroopassa on pulaa kuusitu-kista. Suomen sahatavaran tuotannon ja viennin ennustetaan laskevan tänä vuonna neljä prosenttia ja sahatavaran keskimääräisen vientihinnan nousevan kolme prosenttia viime vuodesta. Rakentamisaktiviteetin alhaisuus Euroopassa on heijastunut erityisesti havuvanerin kysyntään, kun taas koivuvanerin kysyntä teollisissa käyttö-kohteissa on pysynyt hyvällä tasolla. Alkuvuoden aikana havuvanerin vientimäärä laski kuusi prosenttia mutta koivuvanerin vienti kasvoi runsaat 20 prosenttia. EU:hun tuotavalle kiinalaiselle lehtivanerille on asetettu korkeat polkumyyntitullit, ja koivuvanerin hintatason odotetaan säilyvän jatkossakin korkealla. Vuonna 2026 vanerin tuotannon ja viennin ennustetaan kasvavan maltillisesti 2–3 prosenttia ja vanerin keskimääräisen vientihinnan nousevan kolme prosenttia. Kartongin, paperin ja sellun keskimääräiset vientihinnat jäävät viime vuotta alemmiksi Kartonkien markkinakysyntä on ollut alkuvuoden aikana heikkoa ja epävakaata. Tuotantokapasiteetin kasvun myötä lisääntynyt tarjonta on vai-keuttanut kustannusten nousun siirtämistä hintoihin. Kysynnän selvää vahvistumista ei ole näköpiirissä, koska kuluttajien luottamus talouskehi-tykseen on edelleen heikkoa. Suomessa kartongin tuotanto kasvaa kolme prosenttia ja vientimäärät prosentin Stora Enson Oulun tehtaan lisä-tessä vähitellen tuotantomääriään. Kartongin keskimääräinen vientihinta jää hieman viime vuotta alemmaksi. Euroopan paperimarkkinoilla kysyntä on säilynyt heikkona ja hintakehitys on ollut kevään aikana vaisua. Viime vuonna toteutetut paperikonei-den sulkemiset parantavat hieman kapasiteetin käyttöastetta Suomessa tänä vuonna. Markkinatilanteeseen ei kuitenkaan ole odotettavissa merkittävää muutosta, minkä vuoksi paperin tuotanto- ja vientimäärät laskevat viime vuodesta. Myös vientihinta jää viime vuotta alemmaksi.
Keywords: sahatavara; vaneri; paperi; sellu; kartonki; kantohinnat; hakkuut; puun tuonti; metsäenergia