Karjatalousalueen fosforikuormituksen vähentäminen vaatii uusia keinoja - Saarijärvi, Kirsi; Virkajärvi, Perttu (Maaseudun tulevaisuus, 2010)
Nurmien merkitys ravinnontuotantoketjun alkulenkkinä on Suomessa erittäin suuri. Voimakkailla karjatalousalueilla kuten Ylä-Savossa nurmien osuus ylittää 60 % peltopinta-alasta. Karjatalouden vaikutus näkyy alueella mm. Iisalmen reitin pohjoisosien rehevöitymisenä. Toisin kuin Itämerellä pääosa ravinteista ei kulkeudu vesiin savisamennuksen mukana vaan liuenneessa muodossa.
Keywords: Ys; fosfori; kuormitus; kotieläintalous; nurmituotanto; vesistöt; lannoitus; suojavyöhykkeet