Hyvät käytännöt suojavyöhykkeiden muodostamiseen vesistöjen varsille Itämeren alueella – Käsikirja - Ring, Eva; Andersson, Elisabet; Armolaitis, Kęstutis; Eklöf, Karin; Finér, Leena; Gil, Wojciech; Glazko, Zbignev; Janek, Magdalena; Lībiete, Zane; Lode, Elve; Małek, Stanisław; Piirainen, Sirpa (Luonnonvarakeskus, 2019)
Tässä lyhennelmässä tiivistetään tärkeimmät seikat, jotka on hyvä ottaa huomioon muodostettaessa suojavyöhykkeitä vesistöjen varsille. Lyhennelmä pohjautuu laajempaan englanninkieliseen raporttiin "Good practices for forest buffers to improve surface water quality in the Baltic Sea region” (Ring et al. 2018). Molemmat raportit on tuotettu WAMBAF –hankkeessa (Water Management in Baltic Forests), joka on saanut rahoitusta EU:n Itämeren alueen Interreg –ohjelmasta 1.3.2016–28.2.2019. WAMBAF ̶̶hanke perustettiin kehittämään metsätalouden vesiensuojelua ja tarkastelun kohteena ovat olleet erityisesti ravinteiden, kiintoaineen ja elohopean huuhtoutuminen vesistöihin. Suojavyöhykkeet voivat olla monimuotoisuuden kannalta arvokkaita elinympäristöjä. Tässä raportissa keskitytään kuitenkin siihen, miten metsäisiä suojavyöhykkeitä voidaan käyttää vesistöjen veden laadun suojelemiseen. Tämä raportti on pääpiirteiltään samansisältöinen kuin julkaisu Ring ym. (2018), mutta ei sisällä viittauksia. Julkaisu, joka sisältää myös täydellisen viiteluettelon on seuraava: Ring, E., Andersson, E., Armolaitis, K., Eklöf, K., Finér, L., Gil, W., Glazko, Z., Janek, M., Lībiete, Z., Lode, E., Małek, S. and Piirainen, S. 2018. Good practices for forest buffers to improve surface water quality in the Baltic Sea region. Skogforsk Arbetsrapport no. 995-2018, 59 s. https://www.skogforsk.se/english/news/2018/good-practices-for-forest-buffers-to-improve-surface-water-quality-in-the-baltic-sea-region/
Lyhennelmä (4.12.2018)
Keywords: hakkuut; suojavyöhykkeet; vesistöt; vedenlaatu; hajakuormitus