Vihannesten kuluttajalaadun parantaminen - esimerkkinä porkkana : Tutkimushankkeen seminaari 24.8.2006 - Vanhala, Petri (toim.) (MTT, 2006)
Tutkimushanke "Vihannesten kuluttajalaadun parantaminen - esimerkkinä porkkana" käynnistyi vuonna 2005, tavoitteena on parantaa porkkanan kuluttajalaatua sekä vähentää laatua uhkaavia riskejä. Tutkimuksen suorittavat MTT, Evira ja Kuluttajatutkimuskeskus. Tässä julkaisussa esitellään hankkeen välituloksia. Kuluttajille porkkanan laatu on ennen kaikkea makeutta ja mehukkuutta. Porkkanan napostelu sellaisenaan näyttää olevan tyypil-lisin tapa syödä porkkanaa. Porkkanan tärkeimmän pilaantumisen aiheuttajan, porkkanan mustamätä -sienitaudin määritys- ja ennakointimenetelmiä on kehitetty. Porkkanan pilaa-jabakteereista tärkeimmät kuuluvat Erwinia ja Pseudomonas -sukuihin. Joillakin ravinteil-la saattaa olla vaikutusta siihen, miten porkkana kestää taudinaiheuttajia, ja sitä kautta porkkanan varastokestävyyteen. Myös porkkanan aistittavan laadun kannalta ravinne-tasojen on oltava kunnossa. Lämpötilojen on oltava hallinnassa tilalla, tukussa ja tiskillä. Kotimaisten porkkanoiden mikrobiologinen turvallisuus on varsin hyvä, mutta porkkanoi-hin liittyvät Yersinia-epidemiat osoittavat, että bakteerin esiintymiseen vaikuttavista teki-jöistä tarvitaan lisää tutkimusta, jotta epidemioita voitaisiin ehkäistä. Yli 15 %:n pork-kanakemppien lehtivioitus näyttää pienentävän porkkanan juuren painoa. Vuonna 2006 kemppien torjunnan onnistuminen vaihteli eri peltolohkoilla (yli 15 %:n lehtivioituksen osuus 3,3-15,4 %), mihin vaikutti kemppien poikkeuksellisen myöhäinen lentohuippu ja kuivuudesta johtunut porkkanoiden hidas kehitys.

The research project "Improving the consumer quality of vegetables. Case: carrot" started in 2005 with the aim to improve the consumer quality of carrot and to reduce the risks that threaten the quality. The research is carried out by MTT Agrifood Research Finland, Fin-nish Food Safety Authority Evira and National Consumer Research Centre. Some of the results of the ongoing project are presented in this publication. For consumers, who typi-cally eat carrots as such, sweetness and juiciness are the primary quality traits of carrot. Analytical techniques and forecasting methods have been developed to fight liquorice rot, the most important fungal disease of carrot during storage. The most significant carrot spoiling bacteria belong to the families Erwinia and Pseudomonas. Lack of certain nutri-ents may affect the susceptibility of carrot to pathogens, thus contributing to storage losses. Appropriate nutrient levels are also important for the sensory quality of carrot. The tem-perature should be kept optimal from the farm through the wholesale to the sales desk. The occurrence of human bacterial pathogens in Finnish carrots is low. However, periodic out-breaks of Yersinia pseudotuberculosis associated with carrots (in recent years) indicate a need for further research. Leaf damage of more than 15% caused by carrot psyllids seems to reduce carrot root weight. In 2006, the success in psyllid control varied in different fields as a result of an exceptionally late flight peak of psyllids and the slow development of carrots due to drought.
Keywords: Re; Ka; porkkana; vihannekset; kuluttajalaatu; kasvitaudit; mikrobit; aistittava laatu; ihmispatogeenit; porkkanakemppi; carrot; vegetables; consumer quality; plant pathogens; microbes; sensory quality; human pathogens; carrot psyllid