The soil quality concept and its importance in the study of Finnish arable soils - Palojärvi, Ansa; Nuutinen, Visa (MTT Agrifood Research Finland, 2002)
Maatalousmaa on toiminnallinen kokonaisuus, ja sen tila on keskeinen sadontuotolle. Maaperän toiminta on merkittävää myös koko ekosysteemille, koska maaperällä on tärkeä rooli globaaleissa ravinnekierroissa ja -virroissa. Englanninkielisess ä kirjallisuudessa on nostettu esiin maan laadun (soil quality) käsite. Se yhdistää aaperän kemialliset, fysikaaliset ja biologiset ominaisuudet, sekä ottaa huomioon maaperän vuorovaikutuksen vesistöjen ja ilmakehän kanssa. Maan laadun käsitteessä on myös maatalouskäytäntöjen ja maankäyttö muotojen kestävyyden arvioinnin näkökulma. Tässä artikkelissa tarkastellaan maan laadun käsitettä ja sen sovellutuksia, sekä arvioidaan käsitteen merkitystä suomalaisen maatalousmaan tutkimuksessa. Viljelymaan viljavuustutkimus on organisoitu ja toteutettu Suomessa hyvin,ja kuva suomalaisen maatalousmaan kemiallisten ominaisuuksien vaihtelusta on kattava. Sen sijaan maaperän fysikaalisten ja erityisesti biologisten ominaisuuksien tietämys on puutteellista, vaikka ne on enenevässämäärin todettu tärkeiksi maan laadulle. Maaperän laadun seurantaan eri tarkoituksiin ja eri mittakaavoissa (lohko, alue, kansallinen, kansainvälinen) tarvitaan sopivat mittarit. Tässä artikkelissa keskitytään tiettyjen biologisten mittareiden mahdolliseen merkitykseen ja käyttö kelpoisuuteen. Perustutkimusta tarvitaan nykyistä enemmän, jotta tutkijoilla ja neuvojilla olisi vankka perusta luotettavan tiedon välittämiseen maan laadusta. Maan laadun käsitettä on myös arvosteltu oikeutetusti. Käsitteen selkeitä ansioita ovat kuitenkin maaperän kokonaisvaltainen tarkastelu ja ympäristönäkökulman painottaminen.

Arable soil is a functional unit whose condition is vital to crop production, but also to ecosystems at large owing to the significant role of soil in global nutrient cycles and balances. The soil quality concept recognises the concern for the sustainability of current arable land use practices. It integrates soil chemical, physical and biological properties, and takes account of the interaction of soil with water and air. This paper reviews the soil quality concept and its applications and discusses the importance of the concept for the assessment of Finnish arable soils. Many aspects of the chemical quality of arable soil are already well known in Finland. In contrast, follow-up of the physical and biological soil components, which are increasingly seen as important features of soil quality, is rudimentary. For monitoring of the soil quality at different scales field, regional, national and global a suitable set of indicators needs to be identified. In this paper particular attention is paid to the potential importance and usefulness of selected biological indicators. It is clear that more basic research is needed to provide scientists and advisors with a solid basis for transmitting reliable information on soil quality. While the soil quality concept has been justifiably criticised, it has clear merits in the integrated handling of the soil entity and in highlighting the environmental aspects of arable soil quality.
Keywords: ys; viljavuus; maan laatu; kasvukunto; kestävyys; indikaattorit; mittarit; monitorointi; maaperäbiologia; maamikrobiologia; maaperäeläimet; lierot; soil quality; sustainability; indicators; monitoring; soil biology; soil microbiology; soil fauna; earthworms