Monimuotoisten viljojen lisäysviljelyopas : Ohje luonnonmukaisessa tuotannossa hyväksyttyjen monimuotoaineistojen siemenlisäykseen ja ylläpitoon - Michelson, Annika; Hautsalo, Juho; Selenius, Magnus; Raiskio, Sakari; Högnäsbacka, Merja; Jalli, Marja; Heinonen, Sampsa (Luonnonvarakeskus, 2026)
Viljalajikkeiden paikallinen sopeutuminen (VILJASOPPA)-hankkeessa tutkittiin ja sovellettiin viljojen kykyä sopeutua viljely-ympäristöönsä vuosina 2022–2024. Hankkeen keskeisessä roolissa oli EU:n hyväksymien monimuotoaineistojen siemenviljelyn käynnistäminen Suomessa. Nyby gårdin kehittämät monimuotoviljat jaettiin tiloille siemenlisäykseen ja lisäksi koottiin tietoa näiden siemenseosten viljelyn erityispiirteistä ja asiaan liittyvästä termistöstä. Tämä lisäysviljelyopas valottaa pienen lisäysaineiston viljelyä ja siemenlisäystä sekä antaa eväitä monimuotoisten viljojen käytön kasvattamiseen tulevaisuudessa. Onnistunut siemenlisäys edellyttää tarkkaavaisuutta läpi koko prosessin kylvöstä varastointiin. Siemenlisäyksen onnistumiseksi on tärkeää kylvää viljan lisäysviljelmä lohkolle, missä edellisenä vuonna ei ole ollut viljaa tai jotain muuta vaikeasti sadosta pois lajiteltavaa siementä, kuten tattaria. Puidessa on syytä pitää suuria turvaetäisyyksiä esimerkiksi päisteissä, ja puimurilla tulisi puida ennen lisäyksen korjuuta jotain muuta kuin viljaa. Sekoittunut siemenerä on sitä helpompi lajitella mitä vähemmän siementä on ehditty lisätä. Siemen tulee myös kuivata riittävän kuivaksi, jotta se säilyy, ja pakata ilmatiiviisti viileässä varastossa. Monimuotoaineistojen rekisteröinnin kannalta kasvustoja on syytä havainnoida siemenlisäyksen aikana. Geneettisesti monimuotoisten viljojen ympärille tarvitaan yhteistyötä ja tuotekehitystä, mitä tukevat useat pohjoismaiset on toimintamallit. Julkaisu on laadittu osana VILJASOPPA- ja MURU-hankkeita.
Keywords: siemenviljely; lajikkeet; maatalous; luomu; kasvinjalostus