Piparjuuri (Armoracia rusticana P. Gaertn., B. Meyer & Schreb.) - Kairikko, Hanna (MTT, 2006)
Piparjuuri on monivuotinen ja reheväkasvuinen ristikukkaisten (Brassicaceae) heimoon kuuluva viljelykasvi. Se muodostaa vanhetessaan paksuuntuvan paalujuuren josta kasvaa runsaasti sivujuuria (Kuva 9). Piparjuuren valkoiset kukat kehittyvät noin metrin mittaiseen kukkavarteen. Piparjuuri saattaa tehdä siementä, mutta Euroopassa viljeltyjen kantojen siemen on heikosti tai ei ollenkaan itävää, joten kantojen risteytymismahdollisuutta ei ole. Hoidetussa kokoelmassa kukkavanat on myös mahdollista poistaa. Piparjuuri sisältää sinappiöljyjä ja rikkipitoisia glukosinolaatteja kuten sinigriiniä, joka antaa sille kirpeän maun. Paksumaltoisia juuria käytetään rohdoksena ja mausteena. Piparjuuri ei kuulu Suomen alkuperäiseen kasvilajistoon, mutta sitä on viljelty kotipuutarhoissa Pohjoisinta Suomea myöten ja tavataan viljelykarkulaisena asutuksen ympäristössä. Piparjuurta on aina lisätty kasvullisesti ja siitä on muodostunut erilaisia kantoja jotka eroavat lehtien ja juurakon muodon sekä koon perusteella toisistaan.
Keywords: Ka; Armoracia; kokoelma; meristeemilisäys; piparjuuri