Syysrypsin viljely nautakarjatiloilla - Kajava, Sari; Louhisuo, Arja (Luonnonvarakeskus, 2024)
Syysrypsin viljely nautakarjatiloilla voi olla varteenotettava vaihtoehto silloin, kun rehun-tuotantoalaa on tilalla yli vuotuisen tarpeen. Syysrypsillä on hyvä esikasviarvo, se monipuolistaa viljelykiertoa ja pienentää viljanviljelyn tautipainetta. Onnistuessaan syysrypsi ylläpitää maan rakennetta ja vähentää ravinteiden huuhtoumista. Syysrypsin kylvöaika ja sadonkorjuu asettuvat karjatilan huipputyö-sesonkien ulkopuolelle heinä-elokuun vaihteeseen. Nautakarja-alueella on mahdollista tuottaa suotuisilla lohkoilla laadukas ja määrällisesti hyvä rypsisato, kunhan onnistuu kasvinsuojelussa ja välttyy kovilta talvituhoilta.
Keywords: syysrypsi; nautakarja