Lisävalkuaistaso lypsylehmien kannattavassa ruokinnassa - Sairanen, Auvo (Maaseudun Tulevaisuus, 2000)
Valkuaislisäruokinnalla on saatu lisättyä lypsylehmien maitotuotosta riippumatta lehmien laktaatiovaiheesta. Valkuaisruokinnan kannattavuus riippuu kuitenkin siitä, miten paljon tuotos suurenee verrattuna rehustuksen aiheuttamin kustannuksiin. Vaikutus voi myös olla erilainen syötettäessä laadultaan vaihtelevia perusrehuja. Tuotosvasteiden tarkentamiseksi MTT:ssa järjestettiin valkuaistasokoe asteittain nousevalla rypsimäärällä käyttäen perusrehuina runsaasti valkuaista sisältävää kevätsäilörehua ja vähemmän valkuaista sisältävää syyssäilörehua. Väkirehuna Pohjois-Savon tutkimusasemalla tehdyssä kokeessa oli vasaramyllyllä jauhettu ohra-kauraseos (11 kg/pv), jota korvattiin asteittain rypsipuristeella (0, 1,20, 2,40 ja 3,60 kg/pv). Perusrehuna käytettiin kahta erilaista tuoresäilörehua; kevät- ja syyssato. Kokeessa oli kuusitoista laktaatiokauden alkupuolella olevaa holstein-friisiläistä lypsylehmää, joista kukin kävi läpi neljä koeruokintaa kahdeksasta mahdollisesta kolmen viikon mittaisina jaksoina.
Keywords: Ko; valkuaislisä; märehtijät; ruokinta; valkuaisaineet; lypsykarja