Equilibrium moisture content of flax/linseed and fibre hemp straw fractions - Kymäläinen, Hanna-Riitta; Pasila, Antti (Agricultural Research Centre of Finland, 2000)
Tutkimuksessa kartoitettiin jakeistetun kuitupellavan, öljypellavan ja kuituhampun tasapainokosteuskäyttäytymistä kolmessa eri ilmankosteudessa. Korret jakeistettiin mekaanisesti kuiduksi sekä hienojakoiseksi ja karkeaksi päistäreeksi. Korjuu tapahtui syksyllä ja keväällä: syksyllä saatiin liottamattomia varsia, keväällä korjatut voitiin luokitella ylilionneiksi. Mielenkiintoisimmat erot korjuuaikojen välillä havaittiin korkeimmassa ilmankosteudessa kasvilajista riippumatta: syksyllä korjatut vihreät jakeet alkoivat homehtua nopeammin ja menettivät enemmän massastaan kahden viikon tutkimusjakson aikana kuin keväällä korjatut jakeet. Vihreät jakeet saavuttivat kevätkorjattuja korkeamman kosteuspitoisuuden ennen kuin niiden massa alkoi homehtumisen vuoksi laskea.

This preliminary study of the equilibrium moisture content (EMC) of bast fibre plants (Linum usitatissimum L. and Cannabis sativa L.) examines three fractions, fibre, fine shive and coarse shive. The plants were harvested at two times, the first in autumn and the second in spring. The autumn harvest yielded unretted, green material, while the frost-retted material harvested in spring may be classified as overretted. Interesting differences in EMC were found in the dampest air between the two harvest times irrespective of plant species: green fractions were faster to mould at the beginning and lost more weight in the 2-week test period than did the frost-retted samples. The green samples also attained higher EMCs before beginning to mould.
Keywords: Ka; pellava; kuituhamppu; ilmankosteus; fibre plants; fibres; separation; humidity; wetting; equilibrium moisture content; Linum usitatissimum; Cannabis sativa