Omenat pankissa yli - 300 kantaa tai lajiketta kokoelmassa - Hietaranta, Tarja; Kinnanen, Hilma (MTT, 2008)
Vuonna 2001 perustetussa MTT:n uusitussa omenakokoelmassa Piikkiössä on tällä hetkellä 316 lajiketta tai kantaa. Näistä 51 on Suomesta, 108 Venäjältä, 25 Kanadasta, 12 USA:sta, 24 Pohjoismaista, 24 Baltian maista, 9 Keski-Euroopasta ja 2 Japanista. Lisäksi kokoelma käsittää 44 keräyksen tuloksena saatua toistaiseksi tunnistamatonta kantaa tai lajiketta. Noin kolmasosa aineistosta on ollut MTT:n kokoelmassa alle 10 vuotta. Tämä uudempi aineisto on varrennettu kasvua hillitsevälle MTT1, MTT4 tai B396 perusrungolle. Vanhempi aineisto, joka lisättiin aikaisemmasta yli 60 vuotta sitten perustetusta kokoelmaistutuksesta, on hillittykasvuisen perusrungon lisäksi varrennettu myös voimakaskasvuiselle YP perusrungolle. Vanhemmasta aineistosta kokoelmassa onkin jokaisesta lajikkeesta tai kannasta kaksi puuta kummallakin perusrungolla. Kokoelmasta on alustavasti valittu pitkäaikaissäilytykseen 155 lajiketta tai kantaa.
Keywords: Ka; geenipankit; geenivarat; kokoelmat; Malus; omena