Lähi- ja luomuruoka kunnallisissa ruokapalveluissa. Esiselvitys päättäjien näkemyksistä - Paananen, Jaana; Forsman-Hugg, Sari (MTT, 2005)
Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää, miten kunnalliset päättäjät määrittelevät lähi- ja luomuruoan ja millaisia arvoja lähi- ja luomuruoan käytön taustalla voidaan tunnistaa. Tarkastelun kohteeksi valittiin neljä kuntaa. Selvitystä varten haastateltiin kaikkiaan 25 henkilöä, jotka edustivat kaupunginjohtoa, kaupunginvaltuustoa ja -hallitusta sekä elinkeinotoimen, koulutoimen, hankintatoimen ja ruokapalveluiden virkamiehiä ja toimihenkilöitä. Tutkimus on osa maa- ja metsätalousministeriön Luomututkimusohjelmaan kuuluvaa tutkimushanketta "Kuluttajat, päättäjät sekä lähi- ja luomuruoka. Mahdollisuuksia pk-sektorille." Lähi- ja luomuruoka nähdään kuntasektorilla hyvin moniulotteisena ilmiönä. Etenkin lähiruoalla nähdään olevan myönteistä vaikutusta työllisyyteen, työpaikka- ja tuotantorakenteeseen, kilpailuun, kaupunkikuvaan ja yleiseen hyvinvointiin. Lähi- ja luomuruoassa on paljon yhtäläisyyksiä; molemmat koetaan myönteisinä käsitteinä, ja niiden katsotaan kuuluvan samanlaiseen, ekologisesti ja sosiaalisesti kestävän kehityksen mukaiseen kontekstiin. Vahvalla paikallisella lähi- ja luomuruokatuotannolla on hyvät kilpailumahdollisuudet EU:n alueella, sillä ruokaturvallisuus ja jäljitettävyys ovat keskeisiä tekijöitä elintarvikemarkkinoilla. Lähiruoan käytön yleistymisen uhkana nähdään globalisaatio, aluerajojen hämärtyminen sekä yhdenmukaisen toiminnan tavoittelu EU:ssa. Luomutuotteiden käyttöä suurkeittiöissä rajoittaa epätasainen ja vähäinen tarjonta. Lähi- ja luomutuotteiden systemaattinen hyödyntäminen kuntien ruokapalveluissa edellyttää useiden eri toimijoiden yhteistä tahtoa ja sitoutumista. Perusta lähi- ja luomuruoan käytön edistämiseksi luodaan jo kunnan elinkeinostrategiassa.

The objective of the study was to explore how municipal decision makers understand and conceptualise local and organic food and what kind of values, benefits and disadvantages decision makers relate to local and organic food. Municipal decision makers' views and attitudes were studied in four municipalities in Finland. The data were gathered through 25 semi-structured interviews with representatives of municipal management, local government and local officials in charge of institutional catering businesses, public food purchases and local business activities. The study is part of the project "Consumers, decision makers and local or organic food. Possibilities for SMEs" supported by the Finnish Ministry of Agriculture and Forestry. The results of the pre-study were utilized in the second stage of the study, where two surveys targeted to consumers and municipal decision makers were conducted. The results show that municipal decision makers considered both local food and organic food as multidimensional concepts. The use of local and organic foods was perceived to have many positive attributes and consequences and to promote sustainable development. Especially the use of local food was seen to contribute to local economies as it, among other things, provides employment opportunities, increases competition, improves the image of the region, has positive impacts on the structure of industries and creates overall public welfare. The decision makers consider that strong local and organic food production will become competitive within the EU due to increased interest in food safety and traceability issues on the food markets. However, globalization and pursuit of uniformity within the EU are seen as threats that may prevent the increase in the use of local food in municipal catering businesses. Irregular and small supply, on the other hand, restricts the use of organic products. In order that local and organic products may become a more visible part of the municipal catering, local decision makers - both in the strategic and operational level - need to commit themselves to common goals. The grounds for promoting the use of local and organic foods should be stated in the municipal industrial strategy.
Keywords: Ma; elintarvikkeet; ruokapalvelut; kunta; päättäjät; suurkeittiö; pk-yritykset; lähiruoka; luomutuotteet; food; catering business; local food; organic food; municipality