Maatalouden kasvihuonepäästöjen vähentämisen ja ruokavaliomuutosten aluetaloudelliset vaikutukset - Niemi, Jyrki; Knuuttila, Marja; Lehtonen, Heikki; Wejberg, Henrik (Maaseudun uusi aika ry, 2025)
Kasvihuonekaasupäästöjen merkittävä vähentäminen suomalaisessa maataloudessa edellyttää joko turvemaiden päästöjen merkittävää vähentämistä tai kotieläintuotteiden kulutuksen vähentämistä tai niiden yhdistelmää. Koska suurin osa turvepelloista sijaitsee pohjoisessa Suomessa ja Pohjanmaalla, jossa myös nautakarjataloudella on merkittävä rooli, nousevat aluetaloudelliset vaikutukset keskiöön kasvihuonekaasupäästöjen vähentämistoimien vaikutuksia tarkasteltaessa ja politiikkatoimia suunniteltaessa. Tässä tutkimuksessa aluetaloudellisia vaikutuksia arvioitiin tuotoksen näkökulmasta hyödyntämällä panos-tuotosmallia. Turvepeltojen käytön muutos, jossa viljelijöille maksetaan palkkio päästövähennyksistä, vaikuttaisi maatalouteen ja muuhun aluetalouteen suhteellisen vähän. Sitä vastoin liha- ja maitotuotteiden kulutuksen merkittävä väheneminen voisi johtaa maataloustuotannon selvään vähenemiseen Pohjois- ja Itä-Suomessa ja sen painottumiseen nykyistä enemmän Etelä-Suomeen. Alueen kokonaistuotosta ruokavaliomuutos leikkaisi laskennallisesti eniten Etelä-Pohjanmaalla.
Keywords: maatalous; elintarviketeollisuus; aluetalous; tuotos; panos-tuotosanalyysi