Estimates of genetic parameters of trotting performance traits for repeated annual records - Pösö, Jukka; Ojala, Matti (Agricultural Research Centre of Finland, 1997)
Tutkimuksessa arvioitiin ravihevosten jalostettavia ominaisuuksia kuvaavien ravikilpailuista saatavien mittojen periytyvyyttä ja toistuvuutta, sekä mittojen välisiä perinnöllisiä ja fenotyyppisiä yhteyksiä. Tutkittavia ravihevosten vuosittaista menestymistä kuvaavia mittoja eli kilpailumittoja olivat paras aika voltti- ja autolähetyksellä sekä matemaattiset muunnokset kokonaisvoittosummasta, lähtöä kohti lasketusta voittosummasta, voittojen, sijoittumisten, hylkäysten, laukkojen ja lähtöjen lukumäärästä. Tutkimusaineistona oli 6934 suomenhevosen ja 5298 lämminverisen ravihevosen vuosittaiset kilpailutulokset neljältä eri ikäkaudelta. Ominaisuuksien perinnöllisten tunnuslukujen laskemiseen tarvittavat varianssikomponentit arvioitiin REML-menetelmällä (restricted maximum likelihood) ottamalla huomioon hevosen syntymävuosi, sukupuoli ja ikä kilpailuvuonna sekä kaikki hevosten väliset tunnetut sukulaisuussuhteet. Korkeimmat periytymisasteen arviot saatiin parhaalle ajalle (0,29-0,35), myös voittosummaan perustuvien mittojen periytyvyys oli kohtalainen. Vähiten eläinten välistä perinnöllistä vaihtelua havaittiin kilpailujen lukumäärässä. Vuoden parhaan kilpailuajan toistuvuus oli korkea, mutta muiden kilpailumittojen toistuvuuksien arviot olivat vain kohtalaisia. Tämän johdosta voidaan päätellä, että ottamalla huomioon usean ikäluokan vuosittaiset kilpailutulokset, voidaan ravihevosten jalostusarvostelujen luotettavuutta parantaa. Kilpailumenestystä kuvaavien mittojen väliset perinnölliset yhteydet olivat yleensä erittäin voimakkaita ja samansuuntaisia jalostustavoitteiden kanssa. Tämän tutkimuksen perusteella aika- ja rahamittojen voidaankin sanoa kuvaavan perinnöllisesti lähes samaa ominaisuutta.

The heritability and repeatability of trotting performance traits and genetic and phenotypic correlations among these traits were estimated from repeated annual records of 6934 Finnhorse and 5298 Standardbred trotters. The number of observations in the two breeds was 19 550 and 14 184, respectively. (Co)variance components were obtained with animal model and restricted maximum likelihood (REML) method. The heritability estimates were highest for time traits (0.29 to 0.35) and lowest for number of starts (0.08 to 0.10) in the two breeds. The repeatability estimates were high for time traits but only moderate for other trotting performance traits, suggesting that repeated records improve accuracy in genetic evaluations. The genetic correlations among the performance traits, especially between time and money traits, were very high and favourable considering the breeding goals. The phenotypic associations were distinctly weaker than the genetic ones.
Keywords: Ko; lämminverinen ravihevonen; REML; eläinmalli; suomenhevonen; Finnhorse; Standardbred trotter; animal model; REML