Uuden-Seelannin elintarvikeketju - hallitusta tuotantoympäristöstä kansainvälisille markkinoille - Kurppa, Sirpa (Maaseudun Tulevaisuus, 2006)
Uusi-Seelanti on kokonsa, väkilukunsa ja elintasonsa puolesta hyvin Suomen kaltainen maa. Lisäksi se on kaukana kaikesta. Maatalous kuitenkin poikkeaa suomalaisesta. Yli puolet maapinta-alasta on maatalouskäytössä ja yli puolet maan vientituloista saadaan elintarvikeketjusta. Maatalous toimii myös täysin ilman minkäänlaisia tukia. Maatalouden tuottavuutta pyritään lisäämään jopa 50 %. Tuotantoa ja ympäristö-, laatu- sekä jäljitettävyyskriteereitä suunnataan vientimaan erityisvaatimusten perusteella. Sen sijaan kansallinen sääntely on minimoitu.
Keywords: Ys; Ma; Uusi-Seelanti; maatalous; vertailu; kansainvälinen vertailu; vienti; ulkomaankauppa; maitotalous; elintarviketalous; ympäristö; energia