Korianterin kantakoe 1993-1995 - Galambosi, Bertalan; Talvitie, Heikki; Linnainmaa, Martti; Hupila, Irma; Pessala, Raili; Räkköläinen, Mauri; Simojoki, Paavo; Parikka, Päivi (Maatalouden tutkimuskeskus, 1999)
Vuonna 1993-1995 viljeltiin Etelä- ja Keski-Suomessa yhteensä 101 korianterikantaa. Siemenet oli kerätty eri puolilta maailmaa. Koepaikkoina olivat Lounais-Suomessa Piikkiö (60°23 N, 22° 33 E), Länsi-Suomessa Kokemäki (61° 16 N, 22° 15 E) sekä Keski-Suomessa Laukaa (62° 20 N, 25° 59 E). Havaintokokeen tarkoitus oli löytää Etelä-Suomeen sopivia, lyhyessä kasvukaudessa tuleentuvia, satoisia ja hyvälaatuisia korianterikantoja. Kokeen päätulos oli kuitenkin se, että Keski-Aasiasta ja Lähi-idästä kotoisin olevan korianterin lämpövaatimus on niin ratkaiseva biologinen ominaisuus, että lämmön puute rajoittaa merkittävästi korianterin viljelymahdollisuuksia Suomessa. Hyvin tuleentuneita ja itäviä siemeniä saatiin korjattua vain kerran, vuonna 1994 lämpimän kesän jälkeen ja vain eteläisimmillä koepaikoilla. Viileämmät, sateisemmat sääolot tai hieman pohjoisempi maantieteellinen sijainti vaikuttivat rajusti kukinnan ja siementen kehitykseen, kypsymisprosessi häiriintyi ja itävyydet jäivät alhaisiksi, jopa nollaan. Sellaisen lajin, jolla on pitkä kasvuaika, viljelymahdollisuuksiin Suomessa vaikuttaa toinenkin ilmastotekijä: hallojen esiintyminen ennen sadonkorjuuta. Tässäkin tutkimuksessa hallat keskeyttivät kasvustojen kehityksen Laukaassa kaikkina vuosina, Kokemäellä vuosina 1993 ja 1995 sekä Piikkiössä vuonna 1993. Vaikka ei otettaisi huomioon taloudellisia näkökohtia, kuten halpaa tuontihintaa, biologiset näkökohdat ovat esteenä sille, että korianterista voisi tulla Suomessa todellinen vaihtoehtokasvi laajamittaiseen peltoviljelyyn. Pienemmässä mittakaavassa ja hyvin suotuisissa sää- ja kasvuoloissa korianterista voidaan kuitenkin korjata hyvälaatuisia siemensatoja.

A total of 101 coriander accessions from different genebanks, botanical gardens and seed firms were cultivated at the Piikkiö (60° 23 N, 22° 33 E), Kokemäki (61° 16 N, 22° 15 E) and Laukaa (62° 20 N, 25° 59 E) research stations of the Agricultural Research Centre of Finland in southern Finland in 1993-1995. The accessions were grown in 2 m² observation plots, without replications. Growth, flowering and seed formation were observed and meteorological conditions recorded. Seed quantity and quality were evaluated by studying seed germination, the presence of seed-born fungi and the volatile oil content and composition. The experiments showed that in Southern Finland the main obstacles to the cultivation of coriander, a plant originating in Central-Asia, are its high heat requirements and long growing period. Good-quality seeds with high germination percentages (70-80%) were harvested only once, after the warm summer of 1994, and at the most southerly locations. Flowering and seed development during cold and rainy summers or at more northerly locations were severely disturbed, and seed germination was very low or zero. Another impediment to the cultivation of coriander under northern climatic conditions is the occurrence of early frosts before seed yield harvest. During the experimental years, frosts occurred every year at Laukaa, in 1993 and 1995 at Kokemäki and in 1993 in Piikkiö. Although high-quality seed yields may be obtained from small fields under favourable climatic and growing conditions in southern Finland, coriander does not currently seem to be a viable crop for large- scale production.
Coriander accession evaluation in Finland 1993-1995
Keywords: Pu; korianteri; Coriandrum sativum; yrtit; ilmasto; lämpösumma; itävyys; Coriandrum sativum; coriander; herbs; climate; heat sums; germination