Effect of feeding by Metadelphax propinqua (Fieber) (Homoptera, Delphacidae) on barley - Raatikainen, Mikko; Raatikainen, Terttu; Vasarainen, Arja (Agricultural Research Centre of Finland, 1994)
Metadelphax propinqua -kaskaan imennän aiheuttamia vioituksia ohralle tutkittiin 1970-luvun alussa. Kokeissa M. propinqua -lajin toukkia, koiraita ja naaraita laitettiin 0, 1, 2 ja 4 kappaletta ohrille neljäksi, kahdeksaksi ja kuudeksitoista vuorokaudeksi. Kokeessa olleen ohran lajike oli Tammi. Toukkien imennän vaikutuksesta ohran kuivapaino, jyvien paino ja pääverson 1000-jyvän paino jäivät vähän pienemmiksi kuin terveiden ohrien. Koiraiden imennän vaikutuksesta ohran pituus, kuivapaino, jyvämäärä ja jyväsato jäivät pienemmiksi kuin terveiden ohrien. Naaraiden imennän vaikutuksesta melkein kaikki tutkitut ominaisuudet jäivät paljon pienemmiksi kuin terveiden ohrien. Naaraat olivat ohran pahoja tuholaisia, jos niitä oli paljon ja ne pääsivät ohriin kasvin ollessa pieninä oraina. Vioitus aiheutunee kaskaan kasviin laskemasta syljestä ja kasvista ottamasta ravinnosta. Viimeksi mainittu lienee pääsyy, sillä naaras alkaa munia 1-5 vuorokautta aikuistumisen jälkeen ja ottaa siitä alkaen usean viikon aikana paljon ravintoa ohrista.

The effect of feeding by the Turkish Metadelphax propinqua on barley was investigated in Finland. The number of M. propinqua nymphs and the length of their feeding period on barley did not have any major effects on the barley plants. M. propinqua males had a greater effect on the properties of barley than did the nymphs. The effect of M. propinqua females on the barley was much greater than that of either the nymphs or males. Their number and the length of feeding time lowered the length and weight of plants, the number of grains, the grain yield and the 1000-grain weight.
Keywords: ohra; kaskaat; feeding period; female; male; nymph