Suomen metsätilastot : Finnish forest statistics 2019 - Peltola, Aarre; Ihalainen, Antti; Mäki-Simola, Elina; Sauvula-Seppälä, Tiina; Torvelainen, Jukka; Uotila, Esa; Vaahtera, Eeva; Ylitalo, Esa (Luonnonvarakeskus (Luke), 2019)
Suomen metsätilastot 2019 -kirjaan on koottu keskeiset tilastot Suomen metsistä, metsätaloudesta ja metsäteollisuudesta. Lisäksi kirjassa käsitellään metsäluontoa ja metsien suojelua. Metsäsektori on merkittävä osa Suomen kansantaloutta. Metsäsektorin arvonlisäys nousi 9,1 miljardiin euroon vuonna 2018 eli 4,5 prosenttiin koko kansantalouden arvonlisäyksestä. Suomi on hyvin metsäinen maa, jonka maapinta-alasta 86 prosenttia on metsätalousmaata. Suomen metsävaroja esitellään kirjan alussa; metsäpinta-alaa, puuston tilavuutta ja puuston kasvua. Hakkuut ja niiden myötä myös puuston poistuma nousivat uuteen ennätykseen vuonna 2018. Tästä huolimatta metsien kasvu (108 miljoonaa kuutiometriä) oli edelleen selvästi puuston poistumaa (94 miljoonaa kuutiometriä) suurempi. Kirjasta löytyy kattavasti tilastotietoa sekä puukaupoista että hakkuista. Kirjassa käydäänkin lävitse sekä metsä- että energiateollisuuden puunkäyttö. Metsä- ja energiateollisuuden puuhuolto täydentyy tuontipuulla. Valtaosa Suomessa valmistetuista metsäteollisuustuotteista päätyy ulkomaille. Kirja kertoo tuoteryhmittäin tiedot metsäteollisuuden ulkomaankaupasta. Suomen metsätilastokirjalla on pitkät perinteet, sillä kirjaa on tehty jo puolen vuosisadan ajan. Kirjan sisältöä on koko ajan kehitetty vastaamaan kasvaviin ajankohtaisiin tietotarpeisiin. Kirjan tietoja voi hyödyntää esimerkiksi metsien kestävän käytön ja metsien hiilivarastojen muutoksen seuraamisessa. Kirja muodostaa osan Suomen metsätilastojärjestelmää, joka on kansainvälisesti arvioiden maailman huippua. Metsätilastojärjestelmän tuottamat tärkeimmät tiedot kootaan metsätilastokirjaan. Suomen metsätilastoihin kertynyt osaaminen on konsultoinnin kautta myös muiden käytettävissä. Olemme mielellämme mukana kehittämässä metsätilastojärjestelmiä muualla maailmassa. Kirjan päätoimittaja on Aarre Peltola. Kirjaa työsti asiantunteva ja metsätilastoihin perehtynyt toimitustiimi. Kirjan toimitustiimiin kuuluivat: Antti Ihalainen, Elina Mäki-Simola, Tiina Sauvula-Seppälä, Jukka Torvelainen, Esa Uotila, Eeva Vaahtera ja Esa Ylitalo.
Keywords: metsät; metsätilastot; metsäsektori; metsävarat; puukaupat; puu; metsäteollisuus; forests; statistics