Rural LIFE Design - Maaseutuyritysten ympäristöarvoja tuotteistamassa - Seppänen, Tytti (toim.); Pesonen, Inkeri (toim.); Forsman-Hugg, Sari; Kurppa, Sirpa; Leinonen, Johanna; Pallari, Maarit; Seppälä, Anu; Vehmasto, Elina; Voutilainen, Pasi (Maaseudun Tulevaisuus, 2004)
Tässä raportissa esitellään Rural LIFE Design projektin eri osa-alueita ja niistä saatuja tuloksia. Raporttiin on koottu kaikki hankkeessa tehdyt selvitykset. Kustakin työstä on laadittu muutaman sivun lyhennelmä, joissa tuodaan esille työn tavoitteet, saadut tulokset sekä mahdolliset ongelmakohdat. Selvitykset on jaettu seuraavien osa-alueiden alle: ekotuotteistamisvalmiuksien selvittäminen, ekotuotteistamisen työkalut ja ekotuotteistamisen kautta saavutettujen hyötyjen arviointi. Ekotuotteistamisvalmiuksien kartoittaminen sisältää selvitykset alueellisista ekotuotteistamispalveluista, yritysten ekotuotteistamisvalmiuksista sekä kuluttajien käsityksistä maaseutuympäristöstä. Ekotuotteistamisen työkaluina esitellään elinkaariarviointi ja elinkaarikustannusmalli, maaseudun pienyritysten ekomarkkinointimalli, yrityksen kokonaisviestinnän hallinta sekä ekotuotteistamisopas maaseudun pienyrityksille. Ekotuotteistamisen kautta saavutettuja hyötyjä tarkastellaan yritysten saamien hyötyjen, kuluttajien sitoutumisen ja alueellisten ympäristövaikutusten osalta. Projekti toteutettiin vuosina 2001-2004 tutkimuksen, koulutuksen, maaseudun pienyritysten ja ympäristöviranomaisten välisenä yhteistyönä. Tavoitteena oli rakentaa maaseudun tuotteiden ja palveluiden ekotuotteistamiseen toimintamalli, jonka avulla yritykset voivat sitoa tuotteisiinsa sellaisia myönteisiä, todennettuja ympäristöarvoja, joita kuluttajat arvostavat. Maaseudun pienyrityksille suunnattuja ekotuotteistamiseen liittyviä projekteja ei ole Suomessa aikaisemmin tehty. Projektissa tehdyt tutkimukset ja kehitetyt työkalut ovat pelinavauksia , joita on jatkossa kehitettävä ja testattava niiden toimivuuden ja käyttökelpoisuuden takaamiseksi. Projektista saadut tulokset tuovat kuitenkin arvokasta tietoa siitä, miten ja millaisin työkaluin ekotuotteistamista voidaan pienyrityksissä edistää. Ekotuotteistaminen on usein pitkä prosessi, jossa muutoksia tarvitaan niin yrityksen arvoissa, toiminnassa, tuoteketjussa kuin markkinoinnissakin. Pitkäntähtäimen suunnittelun kautta on kuitenkin mahdollista luoda uusia, innovatiivisia tuotteita. Yritysten lisäksi tarvitaan toimenpiteitä julkiselta hallinnolta ja asiakkailta ekotuotteistaminen edistämiseksi. Julkisen hallinnon on luotava edellytykset yritysten ja kuluttajien ympäristömyötäiselle toiminnalle. Asiakkailla on puolestaan mahdollisuus vaikuttaa valinnoillaan ja toiminnallaan ympäristömyötäisen yritystoiminnan menestymiseen ja elinympäristönsä laatuun.

At this report the consistence and the results of Rural LIFE Design project have been presented. All analyses of the project have been collected up and from each survey a summary has been established. Each summary includes goals, results and problems that appeared at the project. The surveys have been divided into the following headlines: examining the potential of eco-design, tools of eco-design and evaluating of benefits achieved in ecodesign. Examining the potential of eco-design includes an analysis of regional eco-design services, an analysis of the eco-design capacity of the enterprises and an analysis of consumersŽ understanding of rural environmental areas. The eco-design tools are divided into life cycle analysis and life cycle cost analysis model, eco-marketing model, communication management of enterprises and eco-design handbook for rural SMEs. The benefits reached by means of eco-designing are reviewed through environmental cost and social benefits of rural enterprises, through consumersŽ involvement (in eco-designed products) and through regional environmental impacts. The project was produced from 2001 to 2004 in cooperation with research, education, rural enterprises and environmental authorities. The aim of the project was to develop a model and set of tools for producing and marketing eco-design products and services at rural enterprises. The project was assessed the potential of small enterprises to enter a level of more conscious eco-entrepreneurship by identifying such key environmental strengths which can be utilised in the production and in the marketing. Projects of eco-design at rural SMEs have not been produced in Finland before. Thus, the surveys and tools developed at this project are initial moves . To ensure the practicability and functionality of models and tools, it is necessary to develop and test them in the future. However, the results received at this project are valuable information on the possibilities to improve eco-design at SMEs. Eco-designing is in most cases a long-term process, which enables changes in values and in the function of enterprises as well as in product chain and in marketing. By means of long-term planning it is possible to create new and innovative products. On the other hand, there is a need for actions of eco-design in the society and in customersŽ behaviour. The government has to promote environmental friendly actions among enterprises and consumers. The customers can the quality of their environment and success of pro-environmental enterprises by means of their choices.
Keywords: Ys; Ekotuotteistaminen; elinkaariarviointi (LCA); elinkaarikustannusarviointi (LCCA); ekomarkkinointi; ympäristöarvojen tuotteistaminen; integroitu tuotepolitiikka; luontoyrittäjyys; Eco-design; life cycle analysis (LCA); life cycle cost analysis (LCCA); eco-marketing; integrated product policy (IPP); environmental values; eco-entrepreneurship; assessment; environmental