Rukiin kenttätutkimus tiloilla - Rytsä, Erkki; Tikkanen, Pekka; Huusela-Veistola, Erja (MTT, 2004)
Ruistutkimuksen osahankkeena oli kenttätutkimus rukiin viljelystä tiloilla. Vuonna 1999 tutkimus suoritettiin Vaasanmylly Oy:n Ruisklubin tehotarkkailutiloilla ja vuosina 2000-2002 Raision Ruis-laatujyväohjelman tiloilla. Tutkimuksilla selvitettiin rukiin hyvää viljelykäytäntöä erilaisissa oloissa, jotka edustivat perinteisiä rukiin tuotantoalueita Suomessa. Tutkimustiloja oli vuosittain 12 - 20. Muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta tiloilla käytettiin lumihomeen kasvua estäviä peittausaineita kylvösiementen käsittelyssä. Syksyisiä kasvustoruiskutuksia lumihomeen torjumiseksi suoritettiin harvemmin. Typpilannoitus kylvön yhteydessä oli yleisesti 30 kg/ha ja keväällä 80 kg/ha tasolla. Valtaosa viljelyksistä perustettiin perinteisellä muokkaustekniikalla. Osalla tutkimustiloista kahukärpäsen esiintymistä seurattiin keltaisten liimapyydysten avulla syksyllä 2000 ja 2001. Kahukärpäsmäärissä oli vaihtelua, mutta eniten kahukärpäsiä oli aikaisin kylvetyissä kasvustoissa Etelä- Suomessa. Kahukärpäsmäärät vaihtelivat myös sääolojen mukaan. Keltaansojen avulla voidaan selvittää kasvustokohtaisesti kahukärpäsen esiintymistä. Kahukärpästarkkailu pitää aloittaa heti kasvuston orastuessa. Kasvukauden aikana tiloilla suoritettiin 4 tilakäyntiä. Ensimmäisellä tilakäynnillä havainnoitiin lumihome, talvituhot ja kasvuston tiheys sekä rikkakasvitilanne. Havaintojen perusteella arvioitiin typpilannoituksen, rikkakasvien ruiskutuksen ja laontorjunnan tarve. Toisella ja kolmannella havaintokierroksella kasvuston fytomassan ja lehtivihreämäärän mittauksin ratkaistiin toisen laontorjunnan ja lisätypen tarve. Käytännön viljelyyn perustuva tutkimussarja osoitti, että huolellisella viljavuustietoihin ja kasvuston tilan seurantaan perustuvalla, ammattitaitoisella viljelykäytännöllä rukiista saadaan Suomessa lähes poikkeuksetta yli 4000 kg hehtaarisatoja

A part of the rye research project was to study rye cultivation on farms. Studies were performed on selected farms of the Rye club of Vaasanmylly Ltd in 1999 and on the farms of the Rye-quality grain programme of Raisio Ltd in 2000-2002. The studies aimed to establish good practices of rye cultivation under conditions representative of the traditional production regions. The number of farms investigated was 12-20 annually. Seeds in all but a few rye fields were treated against snow mould infection. Stands were sprayed against snow mould less frequently. A basal dressing of 30 kgN/ha was applied and a spring top dressing of 80 kgN/ha. Most fields were cultivated using traditional soil preparation technology. Occurrence of flying frit fly was monitored with yellow sticky traps on ten farms in autumn 2000 and on seven farms in autumn 2001. The numbers of trapped frit flies varied, but the largest catches were in early sown rye fields in southern Finland. Weather conditions affected occurrence of frit fly. Yellow sticky traps can be succesfully used for local monitoring of adult frit flies if done early during seedling emergence. Four visits were made to the farms during the growing seasons.The severity of snow mould and overwintering damages, the density of stands and the abundance of weeds were monitored during the first farm visits in spring. The observations provided the basis to estimate the need for nitrogen fertilization and control of weeds and lodging. The phytomass per row metre and the chlorophyll content of leaves were measured at the second and third visits to the farms. These observations proved to be important to decide on needs for additional nitrogen fertilizer and subsequent control of lodging. The series of studies on farm indicated that careful, professional rye cultivation can consistently result in grain yields exceeding 4000 kg/ha.
Keywords: Ta; Ka; ruis; sato; kasvinsuojelu; kasvitaudit; lumihome; talvehtiminen; laontorjunta; lehti; massa; kahukärpänen; rye; grain yield; snow mould; overwintering; lodging control; phytomass; frit fly