Kestävät käytännöt biokaasutuotannossa - Luostarinen, Sari; Tampio, Elina; Lehtoranta, Suvi; Valve, Helena; Laakso, Johanna; Rasi, Saija; Pyykkönen, Ville; Markkanen, Jukka; Heikkinen, Jaakko; Haapala, Hannu; Winquist, Erika; Lång, Kristiina; et al. (Valtioneuvoston kanslia, 2023)
Parhaimmillaan biokaasutuotanto on kiertotaloutta, ilmastotavoitteita, vesien- ja merensuojelua, huoltovarmuutta, omavaraisuutta ja maaseudun elinvoimaisuutta tukeva ratkaisu. Tavoitteiden saavuttaminen edellyttää kuitenkin päästöjen minimointia koko tuotantoketjussa syötemateriaaleista lopputuotteiden käyttöön. Biokaasulaitosten toteutuksella sekä käytön ja ylläpidon käytännöillä on huomattava vaikutus tuotannosta aiheutuviin kaasumaisiin päästöihin. Puutteelliset käytännöt johtavat etenkin biokaasutuotannon ilmastokestävyyden heikkenemiseen. Myös typen päästöt voivat olla suuret. Tarve päästöjä vähentäville käytännöille on merkittävä riippumatta laitoskoosta ja syötemateriaaleista. Kaasumaisiin päästöihin vaikuttaa eniten syötemateriaalien viipymä biokaasureaktorissa ja mädätteen tai sitä jalostettujen jakeiden varastointi. Myös laitoksen asianmukainen huolto, ehjät ja kestävät rakenteet sekä biokaasun energiakäytön päästöriskien minimointi ovat tärkeitä. Nykyiset ohjauskeinot eivät takaa biokaasutuotannon kestävyyttä. Viipymäaika tarvitsee sääntelyä ja sekä ympäristöluvitus että uusiutuvan energian direktiivin päästölaskenta ohjeita. Kestävien käytäntöjen huomiointia tulee edellyttää myös osana erilaisia tukia. Osaamista biokaasutuotannon kokonaisuuden ymmärtämiseksi ja kestävyyden lisäämiseksi on lisättävä.
Keywords: tutkimus; tutkimustoimin; biokaasu; kestävä maatalous; päästöt