Metsäsektorin suhdannetiedote 2023 - Viitanen, Jari; Mutanen, Antti; Karvinen, Sari (Luonnonvarakeskus, 2023)
Metsäteollisuuden suhdanne mollivoittoinen – talouskehitys ja kustannusten nousu luovat epävarmuutta Viime vuoden hyvän suhdannetilanteen jälkeen metsäteollisuustuotteiden kysyntä maailmanmarkkinoilla pysyy tänä vuonna vaisuna. Tämä näkyy myös joidenkin kotimaisten metsäteollisuustuotteiden tuotanto- ja vientimäärien vähenemisenä ja erityisesti vientihintojen alenemisena. Teollisuuspuun kokonaishakkuut pysyvät lähes viime vuoden tasolla, kun venäläistä tuontipuuta korvataan kotimaisella puulla ja kotimainen tuotantokapasiteetti kasvaa. Vaikka kysyntä voi joissakin metsäteollisuustuotteissa hieman parantua loppuvuoden aikana, Ukrainan tilanne, inflaatio, energian saatavuus ja korkojen nousu pitävät yllä epävarmuutta. Sahatavaran kysyntä ja hinta laskevat Sahatavaran kysynnän odotetaan vuonna 2023 pienenevän useilla markkina-alueilla. Sahatavaran tuotannon ja viennin ennustetaan laskevan 2–3 prosenttia ja sahatavaran vientihinnan noin neljänneksen vuoteen 2022 verrattuna. Uutta sahauskapasiteettia on valmistumassa, ja sahojen käyntiasteiden odotetaan jäävän alhaiseksi. Lomautuksia ollaan jo suunnittelemassa. Myös vanerin kysyntä vientimarkkinoilla on laskussa. Vuonna 2023 vanerin tuotannon ja viennin ennustetaan laskevan, mutta keskimääräisen vientihinnan hieman vahvistuvan viime vuodesta. Kartongin, sellun ja paperin vientihinnat alamäessä tänä vuonna Kartongin, paperin ja sellun kysyntää heikentävät yleisen taloudellisen tilanteen lisäksi asiakkaiden kertyneiden varastojen purkamiset. Kartonkien vienti ja tuotanto laskevat tänä vuonna selvästi viime vuodesta tuotantokapasiteetin lisääntymisestä huolimatta. Suomessa kysynnän laskuun sopeudutaan lomautuksilla ja tuotannon rajoituksilla. Kaikkien kartonkilajien keskimääräinen vientihinta laskee tänä vuonna viisi prosenttia. Paperin hintojen laskusta huolimatta keskimääräinen vientihinta jää edelleen korkeaksi. Paperin vienti- ja tuotantomäärät kasvavat viime vuodesta vertailuajanjakson heikkouden vuoksi (UPM:n työtaistelut alkuvuonna 2022). Kevään aikana sellun hinnat ovat pudonneet jyrkästi sekä Kiinassa että Euroopassa. Suomesta viedyn sellun vientihinta alenee merkittävästi viime vuoden huippuhinnoista, mutta moniin aiempiin vuosiin nähden hinta on edelleen korkea. Sellun tuotanto kasvaa kaikkiaan neljä prosenttia ja vienti 16 prosenttia viime vuodesta. Ukrainan sodan vaikutukset jatkuvat puumarkkinoilla Vuonna 2023 teollisuuspuun hakkuut vähenevät prosentin viime vuodesta 63 miljoonaan kuutiometriin. Sahateollisuuden suhdanteen heikennyttyä tukkipuun hakkuut vähenevät tänä vuonna kuusi prosenttia 27 miljoonaan kuutiometriin. Raakapuun tuonti Suomeen vähenee 10 prosenttia 4,3 miljoonaan kuutiometriin. Sellun ja paperin kasvavien tuotantojen sekä venäläisen koivukuitupuun ja hakkeen korvaamisen vuoksi kuitupuun hakkuut kasvavat viime vuodesta kolme prosenttia lähes 37 miljoonaan kuutiometriin. Vaikka sahatavaran vientihinnat ovat pudonneet reippaasti, korkeat raakapuun kokonaishankintamäärät ja investoinnit tuotantoon nostavat havutukkien kantohintoja 5–7 prosenttia kuluvana vuonna. Lehtivanerin hyvä kysyntä nostaa koivutukkien kantohintaa 20 prosenttia. Kuitupuiden kantohintojen ennustetaan niukkuuden vuoksi nousevan peräti 23–30 prosenttia. Myös kotimaisen energiapuun kysyntä ja hinta jatkavat nousuaan, kun niillä korvataan aiempaa tuontienergiaa. Metsähakkeen keskimääräisen laitoshinnan ennakoidaan nousevan 5–7 prosenttia tänä vuonna. Alueellisten vaihteluiden odotetaan pysyvän suurina.
Keywords: sahatavara; vaneri; paperi; sellu; kartonki; kantohinnat; hakkuut; puun tuonti; metsäenergia