Biotekniikalla vauhtia kauran jalostukseen - Kiviharju Elina; Nuutila, Anna Maria (Maaseudun Tulevaisuus, 2001)
Kasvibiotekniikan nopea kehitys on avaamassa uusia mahdollisuuksia jalostaa kauraa. MTT ja VTT Biotekniikka ovat yhteisprojektissa kehittäneet suomalaisille kauralajikkeille sopivia bioteknisiä menetelmiä, muun muassa kaksoishaploidi- ja geeninsiirtotekniikoita. Kaksoishaploiditekniikan avulla voidaan nopeuttaa aikaa vievää lajikejalostusohjelmaa. Geeninsiirto puolestaan tarjoaa välineet niin sanottuun täsmäjalostukseen, eli vain halutun ominaisuuden liittämiseen jo hyväksi havaittuun linjaan.
Keywords: Ka; kaksoishaploidi; kaura; Avena sativa; biotekniikka; geeninsiirto; kasvinjalostus