Rentablas un ilgtspējīgas mežizstrādes metodes - Poikonen, Pasi; Iwarsson Wide, Maria; Laitila, Juha; Gudynaitė- Franckevičienė, Valda; Jakobson, Indrek; Luik, Allar; Pošlin, Livia; Gong, Peichen; Lazdiņš, Andis; Bermanis, Raimonds; Birkena- Dzelzkaleja, Maija; Grasmane, Elvira; et al. (Luonnonvarakeskus, 2020)
Meža biomasa ir ļoti svarīgs atjaunojamās enerģijas avots Baltijas jūras reģionā. Mežizstrādes gaitā rodas milzīgs atlieku daudzums, lielu daļu no kurām varētu izmantot enerģijas iegūšanai, taču ekonomisku un ekoloģisku apsvērumu dēļ tās tiek atstātas mežā. Mežizstrādes atlieku un mazo dimensiju koku ieguves palielināšana jaunaudžu kopšanā ir potenciāls veids, kā apmierināt pieaugošo pieprasījumu pēc atjaunojamiem enerģijas avotiem. Šīs rokasgrāmatas izveides mērķis ir veicināt atjaunojamās enerģijas ražošanu Baltijas jūras reģionā, uzlabojot valsts iestāžu, meža un enerģijas aģentūru, meža īpašnieku un uzņēmēju organizāciju, kā arī meža konsultāciju organizāciju iespējas veicināt mežizstrādes atlieku un mazo dimensiju koku, kas zāģēti agrīnā kopšanas laikā, ieguvi un izmantošanu. Šī rokasgrāmata ietver piecas nodaļas, kurās sniegts pārskats par meža bioenerģijas lomu Baltijas jūras reģiona valstīs – Igaunijā, Somijā, Vācijā, Latvijā, Lietuvā un Zviedrijā. Katram meža augšanas posmam raksturīgie apstākļi ir aprakstīti no tehnoloģiskā, ekonomiskā un vides viedokļa. Rokasgrāmatā sniegtas zināšanas par pašreizējām koksnes ieguves metodēm partnervalstīs un dotas rekomendācijas ieinteresētajām pusēm par labāko praksi. Nospraustais mērķis ir individuāli un organizāciju līmenī apgūt jaunas pieejas meža bioenerģētikai.
Keywords: Forest Bioenergy; Sustainability; forest technology; Forest Bioenergy; Sustainability; forest technology