Karjantarkkailun koelypsykohtaisten mittausten käyttäminen eläinarvostelussa ja tuotannon ohjauksessa - Mäntysaari, Esa; Huhtanen, Pekka; Kaustell, Kaisa; Kettunen, Anne; Lidauer, Martin; Pösö, Jukka; Strandén, Ismo (Maatalouden tutkimuskeskus, 1999)
Nykyiset lehmien jalostusarvostelut perustuvat lehmien 305 päivän tuotostietojen käyttöön. Tämä perustuu lehmän kymmeneen ensimmäiseen koelypsytulokseen. Niitä painotetaan koelypsykausien pituuksilla. Tuotostietoja kuvataan tilastollisella mallilla, jossa on otettu huomioon tila, vuosi, poikimakuukausi sekä poikimaikä/tyhjäkausi -yhdysvaikutukset. Suurin ongelma suomalaisen aineiston analysoinnissa on pieni karjakoko, jonka takia karjakohtaisten poikimakuukausivaikutusten mallintaminen ei ole mahdollista. Alkuperäisten koelypsykohtaisten mittausten käyttö lisää lehmäkohtaisen informaation määrää ja mahdollistaa karjakohtaisten ympäristövaikutusten kuvaamisen, lehmäkohtaisten lypsykäyrien arvioimisen, kuukausittaisten koelypsypäivävaikutusten mallintamisen ja lypsykauden eri koelypsykertojen painottamisen niiden varianssi- kovarianssirakenteen mukaisesti. Kahta mallintamisen sivutuotetta, vuosittaisten koelypsykuukausien vaikutusta ja yksittäisen eläimen jäännöspoikkeamaa, on mahdollista käyttää tuotannon seurannassa ja -ohjauksessa, esimerkiksi tulevan kassavirran ennustamiseen tai tuotantokiintiöiden täyttymisen seuraamiseen. Hankkeen lopullisena tavoitteena on tuottaa sekä eläinarvostelujärjestelmä että tuotannon ohjaussovellutus, joka hyödyntää arvostelujen sivutuotteena syntyviä tilan hoitoympäristöä kuvaavia kuukausiratkaisuja.
Keywords: Ko; eläinarvostelu; lehmät; lypsykarja; kotieläinjalostus