Green Care - terveyttä ja hyvinvointia maatilalta - Yli-Viikari, Anja; Lilja, Taina; Heikkilä, Katariina; Kirveennummi, Anna; Kivinen, Tapani; Partanen, Ulla; Rantamäki-Lahtinen, Leena; Soini, Katriina (MTT, 2009)
MTT:n ja Tulevaisuuden tutkimuskeskuksen hankkeessa (2006-2008) selvitettiin, millaisia liiketoimintamahdollisuuksia maaseudulla on tuottaa hoiva-, hyvinvointija kasvatuspalveluja, joissa maatilojen ja maaseudun resursseja hyödynnetään uudella tavalla ja mitkä yhteiskunnalliset reunaehdot yhtäältä rajaavat ja toisaalta tukevat toimialan kehitystä. Euroopassa yleistyneessä Green Care -toiminnassa on mukana monia toimialoja. Niille on yhteistä maatalouden ja maaseudun resurssien hyödyntäminen hyvinvoinnin ja elämänlaadun edistämiseksi. Kysymys on sosiaalisesta innovaatiosta, joka yhteiskunnan muutosten myötä on syntymässä sosiaali- ja terveydenhuollon sekä maatalouden rajavyöhykkeelle. Suomessakin on noin 300 hoivapalveluita päätoimisesti tarjoavaa maatilaa. Maaseudun tuottamia lisäarvoja ei kuitenkaan vielä osata riittävästi hyödyntää hoivayrityksissä. Poikkeuksina ovat ratsastus- ja puutarhaterapia, jotka ovat yleistyneet selkeimmin. Hankkeessa haastateltiin kahdeksaa yrittäjää, jotka edustivat erilaisia maaseudun hoivayrittäjyyden toimialoja. Lisäksi haastateltiin viranomaisten ja muiden keskeisten sidosryhmien edustajia. Haastattelujen tavoitteena oli selvittää tämän hetkistä tilannetta niin palvelujen tarjoajien kuin niiden käyttäjienkin näkökulmista. Yksityinen hoivayrittäjyys on haastavaa. Se edellyttää vahvaa ammattitaitoa ja henkilökohtaista sitoutumista. Samalla tarvitaan myös hyvää liiketoimintaosaamista. Useilla yrittäjillä on monivuotinen työkokemus alalta, ja sen myötä on muodostunut tärkeitä verkostoja. Yritysten haasteena ovat hoivapalveluiden tarjonnan vaatimat suuret työvoimakustannukset. Hoivayrittäjät kaipaavatkin usein tukea tuottavuuden parantamiseen, asiakkaille tarjottavien palvelujen kehittämiseen, kilpailutukseen ja hinnoitteluun. Green Care -palveluilla voidaan kehittää ja täydentää suomalaista sosiaalijärjestelmää. Maatilayritysten hoivapalvelut voivat helpottaa esimerkiksi asiakkaan siirtymistä laitos- ja sairaalahoidosta omaan kotiin tai tukiasuntoon. Omillaan toimeen tulemiseen tarvitaan tukea ja turvallisuutta, jota voidaan tarjota esimerkiksi maatiloilla järjestetyllä päivätoiminnalla. Maaseutuluonto ja maataloustyö voisivat osana toimintaterapiaa ja sosiaalista kuntoutusta auttaa paluussa normaalielämään. Hoivapalvelujen kehittyminen Suomessa vaatii tuotteistamista ja oikeat kohderyhmät tavoittavaa markkinointia. Jatkossa tarvitaan myös lisää tietoa maaseutuluonnon, eläinten ja kasvien merkityksestä ja vaikuttavuudesta kuntoutuksessa.

This project studied the potentials and restrictions of Green Care farming in Finland. The research was carried out by MTT Agrifood Research Finland and Finland Future Research Centre in 2006-2008. At the international forum, Green Care has been used as a concept to include wide range of activities that are utilizing the resources of agricultural farms for promoting human mental and physical health. In Finland, the concept is a totally new one. There are, however, about 300 farms that are already providing social services as their main livelihood. In addition, the fi elds of equine-assisted therapy and horticultural therapy are growing steadily. Green Care is a social innovation that is currently taking shape within the social and health sector, and the agricultural sector. Its future potential was highlighted by studying the realities of Finnish pilot entrepreneurs. Case studies included a kinder garden, two nursery homes for elderly people and one for mental patients, a foster home, as well as some riding therapy entrepreneurs and two equine facilitated learning entrepreneurs. In addition, the institutional framework was examined by interviewing authorities, and studying literature and documents. Running a private enterprise for nursing services is quite a challenging occupation. It requires professional skills for nursing besides business skills, and intensive personal involvement. Most of the entrepreneurs had been employed at the sector for several years before starting their own business. The networks with familiar actors provided them highly necessary support, especially relations with potential customers were important at the early stages of business. The main function of Green Care in the Finnish social and health system could be that of supporting those people, who are returning from the hospital to their normal life as well as those who need special support because of some permanent disability. Fostering children s relationship with the nature was also recognized to be one of the main challenges of current society that is getting more urbanised and technologically oriented. This requires that business models and markets for Green Care activities would still be developed. The public sector, of course, has the key role in encouraging the growth of private sector. Another key requirement will be a better therapeutic understanding of the activities that are still inadequately managed.
Keywords: Ma; maaseutu; palvelut; yrittäjyys; hoito; vanhukset; vammaiset; terveydenhuolto; sosiaalihuolto; päihdehuolto; lastensuojelu; mielenterveys; ympäristökasvatus; hoivayrittäjyys; maatilat; monialaistuminen; maatalouspolitiikka; elinvoima; sosiaalinen yrittäjyys; Green Care; social farming; farming for health; social enterprises; farms as pedagogical resources; ecotherapy; rural environment; diversifi ed farming